Calendar creștin ortodox: Sfânta Xenia - Vindecarea orbului din Ierihon

Calendar greco-catolic: Duminica 31 dR (a Vindecării orbului din Ierihon). Sf. cuv. Xenia; (Sf. ep. Francisc de Sales)

REMEMBER 24 IANUARIE

1458: Matia Corvin, al doilea fiu al guvernatorului Ioan de Hunedoara, este ales rege al Ungariei.

1859: Adunarea Electivă a Țării Românești se pronunță pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizându-se astfel de facto Unirea Principatelor Române.

1862: Deschiderea primului Parlament unic al României la București. Domnitorul Al. I. Cuza proclamă în mod solemn, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, „Unirea definitivă a Principatelor”, iar orașul București este proclamat capitala țării.

1864: A apărut Legea privind înființarea Curții de Conturi.

1882: S-a înființat, la București, societatea „Iridența Română”, care, din 1883, s-a numit „Carpați”. Societatea a militat pentru ajutorarea românilor transilvăneni.

1891: Își începe activitatea, la București, „Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor”, care a militat pentru alipirea Transilvaniei și Bucovinei la Regatul României. Liga a publicat mai multe memorii privitoare la situația românilor din Austro-Ungaria.

1893: Apare la București revista umoristică Moftul român, condusă de I.L.Caragiale și Anton Bacalbașa.

1915: Apare la Craiova revista literară „Drum drept”, sub conducerea lui Nicolae Iorga.

1924: Orașul rusesc Petrograd este redenumit Leningrad.

1939: În Chile are loc un cutremur cu magnitudine 8,3 pe scara Richter; 28.000 morți.

1946: Adunarea Generală a ONU adoptă prima rezoluție. Aceasta se referă la utilizarea în scopuri pașnice a energiei atomice și eliminarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere în masă.

1948: Începe construcția Fabricii de confecții, „APACA”, din București. La 1 mai1948, fabrica începe să producă.

1958: Doi cercetători, Sir John D. Cockcroft (Marea Britanie) și Lewis L. Strauss (SUA), anunță public reușita primei fuziuni controlate a două nuclee atomice ușoare, transformate într-unul greu. Energiile degajate sunt foarte mari, similare cu efectele exploziei unei bombe cu hidrogen.

1972: În apropiere de Guam, a fost descoperit soldatul japonez Shoichi Yokoi, care a petrecut 28 de ani în junglă, după ce a aflat în 1952 că al Doilea Război Mondial se încheiase.

1984: A fost lansat pe piață primul computer Apple Macintosh.

1986: Are loc prima survolare a planetei Uranus, nava spațială Voyager 2 trecând la 81.500 km de planetă.

1990: CFSN adoptă prin decretul–lege nr. 40 cântecul „Deșteaptă-te, române” drept imn de stat al României.

2004: A început desfășurarea proiectului cultural „Orașul de sub oraș”, care a constat în spectacole susținute de actorii Teatrului Masca în stațiile de metrou din București.

2010: Crina Coco Popescu în vârstă de 15 ani a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4884m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care urcă acest munte. Recordul anterior era deținut de americanca Samantha Larson care a urcat pe acest vârf în 2007 la vârsta de 18 ani.