După cum declara inginerul Mircea Popa, reprezentantul operatorului zonal de salubritate Ave Bihor, deși colectarea selectivă a fost începută de firma menționată încă de la 1 noiembrie, încă mai sunt beneficiari care nu au încheiat contractele pentru furnizarea de servicii.

Cei care se află încă în această situație se pot prezenta la vechiul sediu de la Edilul sau la stația de sortare și transfer de la Delani, pentru intrarea într-o relație de normalitate cu furnizorul serviciilor de salubritate, iar dacă nu o vor face în timp util, vor primi contractele odată cu primele facturi care urmează să le fie emise de către Ave Bihor.

Pe de altă parte, interlocutorul nostru a reiterat procedura de colectare a deșeurilor de către populație, atât în mediul urban, cât și la sate. Principala diferență constă în aceea că, la oraș, deșeurile sunt colectate selectiv și ridicate în cinci fracții - biodeșeuri, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton, iar în mediul rural biodeșeurile nu sunt ridicate de cei de la Ave Bihor, urmând să fie valorificate în gospodării. De altfel, anunța Mircea Popa, operatorul de salubritate vine în ajutorul celor care doresc să folosească biodeșeurile în gospodăriile proprii, punându-le la dispoziție compostoarele necesare. Cât privește tarifarea, persoanele fizice plătesc numai pentru ridicarea biodeșeurilor și a gunoiului rezidual.

Cei care nu respectă regulile colectării selective, într-o primă fază, vor fi avertizați, după care, în cazul repetării comportamentui neconform, nu le vor mai fi ridicate deșeurile.

La final, inginerul Popa, reprezentatntul operatorului zonal de salubritate, a ținut să menționeze că trecerea serviciului de salubritate de la Edilul Beiuș la Ave Bihor s-a făcut fără probleme, toți angajații care au optat pentru transfer lucrând acum la operatorul zonal. Cât privește parcul auto folosit de Edilul, acesta a rămas firmei beiușene, dar există posibilitatea închirierii unor autospeciale de către cei de la Ave Bihor, dacă va fi nevoie de o suplimentare a activității de ridicare a deșeurilor.