Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Țiplea, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, colonel Sorin Mihai Caba și reprezentanți ai ABA Crișuri au verificat miercuri, situația din teren, dispunând măsurile care se impun în continuare, pentru protejarea comunităților.

Județul Bihor se află în continuare, sub incidența avertizărilor hidrometeorologice. Un Cod Roșu hidrologic este valabil în intervalul 19 mai ora 12:00 – 20 mai ora 12:00 (avertizare valabilă pe râurile din bazinele hidrografice Crișul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod-amonte S.H.Zerind); Cod Portocaliu - pentru Crișul Repede (bazin superior și afluenți bazin inferiorși mijlociu) și Cod Galben - pentru râul Barcău. De asemenea, Administraţia Naţionalăde Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu de ploi abundente, valabilă pentru județul nostru, în intervalul 19 mai, ora 17:00 – 21 mai, ora 11:00.

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Țiplea, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, colonel Caba Sorin Mihai și reprezentanți ai ABA Crișuri au analizat în teren, situația   existentă în județ și au verificat cotele prognozate și măsurate pe Crișul Negru, stabilind, în continuare, în cadrul întâlnirilor avute cu primarii unităților administrativ-teritoriale verificate, măsurile de prevenire și limitare a efectelor negative provocate de inundații, în zonele expuse acestui risc. În scopul protejării populației, în zonele aflate sub incidența Codului Roșu (unitățile administrativ-teritoriale Cociuba Mare, Batăr, Ciumeghiu, Avram   Iancu, Tinca), Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis prin sistemul Ro -Alert, mesajul de avertizare:  “Atenție viitură, revărsare de apă!   Adăpostiți-vă în zone/locuri înalte! Avertizarea hidrologică Cod Roșu se prelungeste până în 20.05.2021, ora 12:00.

În aceasta perioadă se vor produce torenți și creșteri de debite cu depășirea cotei de pericol în bazinul hidrografic Crisul Negru”. Pompierii bihoreni se află în teren pentru   monitorizarea evoluţiei fenomenelor hidrometeorologice periculoase, iar   pentru optimizarea intervențiilor la situațiile de urgență generate de fenomenele deosebit de periculoase prognozate, au fost prealertate toate cele 12 subunități de pompieri militari, grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” fiind în continuare, activată. De asemenea, la   ora 10.50, pompierii militari beiușeni au fost mobilizați în localitatea Drăgănești, unde au acționat pentru decolmatarea porțiunii de albie din jurul pilonilor podului din localitate, de materialele aduse de viituri, pentru a evita  formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile. Misiunea este  una dificilă, întrucât curgerea apei în zona respectivă este blocată de trunchiuri de copaci de mari dimensiuni (inclusiv de 8-10 metri), cu rădăcini și ramuri, pompierii acționând cu drujbe, corzi, cordițe și alte echipamente specifice din dotare, pentru degajarea acestora.