La mijlocul săptămânii trecute, joi, 22 iunie, Muzeul Municipal Beiuș a fost gazda unui eveniment de înalt nivel cultural, și anume vernisajul retrospectivei Stela Vesa Art - În realismul magic, expoziție ce va fi deschisă publicului până pe 15 iulie.

 

Cu sute de expoziții personale sau de grup, atât în țară, cât și în străinătate, Stela Vesa (n. 1946) este unul dintre creatorii de prim rang ai artei plastice românești, bucurându-se, totodată, de o largă recunoaștere internațională. Astfel, în 2013, criticul de artă român Tudor Octavian saluta originalitatea și valoarea creațiilor Stelei Vesa:

„Creația doamnei Vesa are o dominantă în care frenezia noului e dublată de o mare doză de confort optic și intelectual. Când totul părea să se fi făcut, iată că unii, precum Stela Vesa, izbutesc un consistent aport de imaginație, originalitate, pe un fond de răsfăț de verosimil în fantastic și de constanță în inventivitate. Într-un fel, eu, privitorul, mă simt răzbunat pentru multe din afronturile pe care le primesc de la cea mai mare parte din creația contemporană. Între creația Stelei Vesa și public vizaviul e cordial, trainic și cu aplomb artistic. Pictura inovatoare în substanță și elaborată în exprimare a doamnei Stela Vesa este profund modernă și în efecte. Ea face relație cu tot ce ne-a dat bun istoria artei. Modernitatea sa constă în continuitate, nu în așezare contra a ceva, contra tradiției, contra unei tendințe. [...] Tablourile au sonoritatea și pregnanța muzicilor preclasice și, în egală măsură, o logică proprie seducătoare. Te întrebi cercetându-le «Ce este aceasta?» – exact ca în oricare expoziție în care descoperi un artist de ținut minte – iar răspunsul la întrebare vine oarecum de la sine: aceasta este un gen deosebit de pictură contemporană căreia clasicii nu au nimic a-i reproșa, în nicio privință. Există și un astfel de nou, care răspunde unei așteptări publice îndelung frustrante, care repară ce strică alții. În cele mai împlinite opere ale domniei sale, pictura doamnei Stela Vesa ține primul plan al unei originalități rafinate în arta românească de astăzi”.

Creația plasticienei Stela Vesa a fost remarcată și pe alte meridiane, despre aportul acesteia la patrimoniul cultural contemporan exprimându-se, de-a lungul ultimelor decenii, renumiți critici de artă străini:

„La galeria Angelsback expune pictorița româncă Stela Vesa, arta sa înrudindu-se puternic cu cea a lui Lothe și a precursorilor săi Matisse și Picasso. Pictorița utilizează o tehnică geometrică, reprezentând diferitele obiecte ca într-o proiecție. Aici suprafețele sunt clar delimitate, atât în ceea ce privește culoarea, cât și conturul. Stela Vesa are un stil distinct (aparte) care tinde spre exact, perfecțiune și spre absolut, atât în privința luminii, formei, cât și când este vorba de echilibru și impresia intimă, stabilitatea lăuntrică, este evidentă în pictura ei”. (Curth Goedecke, critic de artă, Suedia, 1994)

„Stela Vesa este o artistă cu o fantezie debordantă, atât în modul de a-și crea operele, care de multe ori aduc spre un baroc copleșitor, cât și în toate gamele de culori și desene. [...]

Maniera profundă de a explora folosirea diferitelor culori este o altă fațetă a acestui artist atât de special, iar acest lucru l-a reușit datorită modului în care se izolează de lumea ce o înconjoară, ceea ce, totodată, i-a permis o muncă continuă și conștientă, cu emoțiile sale crude sau cu dorințele sale extravagante, mixt ce dă o armonie în varii forme, o muzicalitate deloc clasică, ci foarte actuală, de azi”. (J. Pedro Ortega, critic de artă, Barcelona, Spania, 2011)

Acestea fiind spuse, expoziția retrospectivă a Stelei Vesa, care a adus pe simeze nu mai puțin de 54 de lucrări, este un eveniment de prim rang în peisajul cultural românesc. La vernisajul de joi, 22 iunie, au participat câteva zeci de iubitori ai artei și de apropiați ai artistei, aceștia admirând lucrări cunoscute, dar și unele care au fost mai puțin expuse publicului. Prezentarea celei mai recente expoziții personale a Stelei Vesa a fost făcută de muzeograful Cristian-Remus Țoța, după care renumita artistă le-a mulțumit tuturor celor prezenți, invitându-i să contemple tablourile pe care domnia sa a simțit că trebuie să facă parte din această retrospectivă.

Cu ocazia vernisajului de joi, 22 iunie, plasticiana a avut amabilitatea să ne acorde un interviu în exclusivitate, pe parcursul căruia a prezentat câteva detalii despre expoziția intitulată Stela Vesa Art – În realismul magic:

„Este o retrospectivă. Am reținut, din seriile create de-a lungul anilor, ceea ce am crezut că mă reprezintă. Le-am ținut ascunse, ca nu cumva să fie cineva care să le dorească tocmai pe acestea! Sunt 54 de tablouri, uleiuri și acrilice, realizate cu tehnici mixte și multă grafică. După cum vedeți, uneori lucrez diverse tehnici deodată, pe același tablou.

Există o trăire puternică a sentimentului aparținerii la această zonă în care-mi am și rădăcinile. În general, veți observa cum se duc, precum într-o spirală, diferite elemente folclorice care, în același timp, sunt îmbinate cu trăirile mele personale și cu eul propriu.

În ciuda curentelor și artiștilor care, până nu demult, pictau folosind culori cenușii, întunecoase, lipsite de viață, eu am vibrat pe culori. După câțiva ani, unii dintre confrați s-au apropiat de stilul meu, folosind culori vii, vibrante. În fiecare lucrare trăiesc un anume sentiment, deci, pe mine, actul creației artistice mă face fericită. Pentru mine, fiecare tablou este o picătură, este acea picătură care ne ține în viața, este picătura care ne dă fericirea! Deci, n-aș putea alege între ele; toate sunt ale mele și toate sunt acele picături care împreună formează un val”.

Cu ocazia aceluiași interviu, Stela Vesa a devoalat câteva dintre intențiile sale vizavi de viitoarele creații:

„Am în proiect câteva tablouri mari și atunci când voi fi terminat câteva lucrări de mari dimensiuni, voi reveni cu o expoziție dedicată acelora. S-ar putea să mă duc mai mult în astral, dar va rămâne legătura cu spațiul nostru folcloric și cu trăirile mele din copilăria petrecută în aceste locuri”.