Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Primăverii are loc, la Oradea, în perioada 20-29 martie 2018. Din program fac parte cinci concerte, patru simfonice și unul cameral, susținute, în mare parte, de tineri artişti talentați din Japonia.

 

O tradiție a Filarmonicii orădene

Festivalul a devenit o tradiție a Filarmonicii de Stat Oradea, prin colaborarea cu profesorul violonist Ciprian Marinescu, stabilit în Osaka (Japonia).

„Datorită acestei conlucrări fructuoase, putem invita, anual, tineri artişti, talentaţi, din spaţiul japonez. În această ediţie a festivalului, am prevăzut cinci concerte, printre care un concert cameral (28 martie) şi patru concerte simfonice (20, 22, 27 şi 29 martie). Sperăm ca acest festival să aducă multă bucurie şi primăvara mult aşteptată în sufletele spectatorilor noștri”, a anunțat Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene.

Dirijorii care vor ajunge, cu acest prilej, la Oradea, sunt Ciprian Marinescu, Constantin Grigore și Tiberiu Soare.

Primul concert al actualei ediţii are loc astăzi, 20 martie, de la ora 19.00, avându-l la pupitrul orchestrei simfonice orădene pe maestrul Ciprian Marinescu. Născut în 1968, la Bucureşti, Ciprian Marinescu are o carieră muzicală ce se întinde în prezent pe două continente. A început studiul muzicii la Şcoala de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, la vârsta de 6 ani, la clasa profesoarei Carmen Runceanu. Sub patronajul Şcolii Enescu, a realizat ca violonist primul turneu de recital în mari oraşe ale României, la vârsta de 16 ani. La 18 ani, şi-a continuat studiile muzicale în cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti, la clasa profesoarei Victoria Başta, apoi a urmat cursuri speciale cu prestigiosul Ştefan Gheorghiu. Educaţia sa muzicală camerală a fost completată ca membru al Cvartetului Armonia. În 1992, a fost numit concert-maestru asistent al Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti şi a devenit, de asemenea, membru al orchestrei bucureştene Virtuozii, călătorind în turnee europene în Germania, Franţa, Italia, Spania. În 1998, a devenit membru al orchestrei Osaka Symphony (Japonia) şi membru al Cvartetului Tbilisi (şi acesta cu baza în Japonia). În prezent, Ciprian Marinescu este concert-maestru şi solist al Orchestrei de Cameră Harmonious din Osaka şi colaborator permanent al Orchestrei Filarmonice Kansai. Alături de Orchestra de Cameră Harmonious, în calitate de solist, a realizat trei imprimări CD. Ciprian Marinescu este o prezenţă constantă a vieţii muzicale japoneze prin numeroasele sale recitaluri şi concerte camerale în marile oraşe ale Japoniei, precum: Osaka, Kyoto şi Tokyo. Continuând tradiţia mentorilor săi muzicali, el este, în același timp, un profesor de vioară deosebit de căutat şi apreciat, contribuind, în această calitate, la afirmarea unor remarcabile tinere talente din Japonia. Grație unei fructuoase conlucrări cu Filarmonica orădeană, Ciprian Marinescu a devenit un partener de nădejde în realizarea Festivalului Primăverii.

Soliştii concertului

Muzsi Levente și Kana Kuwata sunt soliștii concertului din această seară. Muzsi Levente a absolvit Liceul de Muzică din Cluj, la specializarea fagot. Și-a continuat studiile la Conservatorul din Trossingen, urmând, apoi, cursuri masterale la Hannovra. A câștigat mai multe premii I și II la concursuri naționale de specialitate. S-a perfecționat la cursurile de măestrie susținute de Mathias Ratz, Lakatos György, Higinio Auero, Eckhart Huebner și Sergio Azzolini. De-a lungul anilor, a colaborat cu mai multe orchestre din Germania, printre altele și cu Orchestra Staatstheater din Hildesheim, dar și cu orchestra MPO din Malaezia. În prezent, este artist instrumentist fagotist al Filarmonicii de Stat Oradea. Kana Kuwata a început studiul viorii la vârsta fragedă de doar trei ani. După absolvirea Liceului de Muzică, a obținut diploma de licență a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Arte din Tokio. În timpul anilor de studiu, a beneficiat de îndrumarea unor personalități, ca Hisako Tsuji, Nobu Wakabayashi, Kazuki Sawa și Ciprian Marinescu. Pe lângă cariera solistică, are și o bogată activitate în cadrul unor proiecte de muzică de cameră.

Festivalul Primăverii va continua joi, 22 martie, de la ora 19.00, cu un concert dirijat de Constantin Grigore, sub bagheta căruia va interpreta orchestra Filarmonicii orădene, precum și soliştii japonezi Fumiko Ando și Haruko Iwabuchi.