Sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu, dirijorul permanent al Filarmonicii orădene, astăzi, 5 aprilie, de la ora 19.00, în sala „Enescu-Bartók”, va avea loc un concert vocal-simfonic dedicat sărbătorilor pascale. Solistul invitat, Răzvan Dragnea, este unul dintre cei mai cunoscuți pianiști din România.

 

Din programul serii fac parte lucrările: Uvertura oratoriului Paulus, de Felix Mendelssohn-Bartholdy, Concertul pentru pian şi orchestră în La major, de Franz Liszt și Recviemul pentru cor şi orchestră, de Luigi Cherubini.

Solistul invitat, Răzvan Dragnea, este unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi pianişti ai vieţii muzicale din România şi nu numai. A fost invitat ca solist atât la cele două orchestre de prim rang din Bucureşti - Filarmonica George Enescu şi Orchestra Radio, cât și la majoritatea filarmonicilor din ţară. Pe de altă parte, a realizat concerte pe trei continente, în mai multe ţări din Europa, Asia şi în Africa de Sud. Şi-a obţinut diploma de licență la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, continuând, tot aici, studiile de masterat şi doctorat, paralel participând și la cursuri de măiestrie în Germania (Stuttgart, München şi Berlin). Repertoriul său cuprinde majoritatea capodoperelor literaturii pianistice.

„Am elaborat un program care să oglindească atmosfera acestei perioade și care să vină în întâmpinarea auditorilor noștri, pentru a-i ajuta să intre în atmosfera specifică sărbătorilor pascale”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene.

Cea de-a doua parte a concertului cuprinde Recviemul pentru cor şi orchestră, de Luigi Cherubini. Lucrarea va fi interpretată cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt.

„Lucrarea principală a concertului este Recviemul pentru cor şi orchestră, de Luigi Cherubini. Premiera a avut loc la catedrala Saint-Denis în 21 ianuarie 1816, iar lucrarea a fost comandată pentru comemorarea executării lui Ludovic al XVI-lea”, a menționat Vasile Foica.

Conducerea muzicală a concertului îi aparţine dirijorului permanent al Filarmonicii orădene, maestrul Romeo Rîmbu.

„Cherubini e un compozitor interesant, pe nedrept eclipsat de marile nume Mozart și Beethoven. Însă, muzicieni profunzi îi apreciază foarte mult creația. Recviemul pentru cor şi orchestră este o lucrare de o profunzime aparte, foarte potrivită cu atmosfera sărbătorilor pascale”, a spus maestrul Romeo Rîmbu la conferința de presă.