Melomanii orădeni sunt invitați mâine, 5 mai, de la ora 19.00, în sala „Enescu - Bartókˮ a Filarmonicii, la concertul intitulat „Sollemnis”. Solistul serii va fi pianistul Ovidiu Lup, iar orchestra va fi condusă de maestrul Cristian Spătaru.

 

Așa cum reiese din titlul concertului, acesta poartă cu el o aură solemnă, care va fi redată prin lucrările: Dans macabru de Camille Saint-Saëns, Totentanz, parafrază după tema „Dies irae” pentru pian și orchestră de Franz Liszt și Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68 de Johannes Brahms.

Prof. drd. Ovidiu Lup revine la Oradea în calitate de solist după concertul Silver Bells organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Pianistul s-a remarcat în activitatea solistică, dar și în calitate de coordonator muzical în cadrul mai multor proiecte de anvergură, printre care amintim: Împreună de Crăciun (Opera Națională Română din Cluj Napoca), Young Famous Orchestra, Recital Fr. Liszt Budapesta, recital susţinut împreună cu Octavian Lup, violoncel, în cadrul centenarului Sigismund Toduţă, la Casa Radio Cluj-Napoca. Ovidiu Lup se remarcă, de asemenea, prin numeroasele concerte caritabile pe care le organizează.

Cristian Spătaru este un tânăr dirijor, născut în Republica Moldova. Acesta a studiat muzica de la vârsta de opt ani, iar din anul 2008, a început să studieze la Colegiul de Muzică. Ulterior, a câștigat de trei ori Competiția Națională de Compoziție din Moldova. Lucrările compuse de el au fost interpretate de către Orchestra Națională de Tineret, pentru care a scris cinci lucrări independente și 150 de orchestrații. Din anul 2013, Spătaru a fost admis la Academia de Muzică din Chișinău la secția compoziție, iar de la vârsta de 21 de ani, a devenit student al Universității de Muzică din Viena. Începând cu anul 2016, tânărul a început să studieze arta dirijatului cu Mark Stringer. Cinci ani mai târziu și-a susținut lucrarea de licență în dirijat, conducând o lucrare enesciană la sala Musikverein din Viena.

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii orădene și online la: https://www.bilete.ro/sollemnis/