La finele lunii martie, Sala Florica Ungur din Oradea a fost gazda unui spectacol inedit de muzică, poezie și manuscris eminescian, „De mult mă lupt cătând în vers măsura”.

 

Evenimentul a fost organizat cu ocazia apariției volumelor „Din laboratorul lui Mihai Eminescu”, de Florica Gh. Ceapoiu și Florian Chelu Madeva, editat de Muzeul Național al Literaturii Române, și „Sonet muzical eminescian”, de Florian Chelu Madeva, editat de Primus la Oradea.

În fața unui public foarte numeros, s-au interpretat sonete muzicale de către Florian și Alexandrina Chelu, cum ar fi: Răsai asupra mea, Albumul tău, Ai noștri tineri, Pe gânduri ziua etc. De asemenea, în volumul „Din laboratorul lui Mihai Eminescu” se întâlnesc toate variantele sonetelor poetului, între coperți regăsindu-se 536 de pagini de muncă, de analiză tehnică direct de pe manuscrise.

„Eminescu este rezultatul editorilor lui”, au constatat autorii volumului „Din laboratorul lui Mihai Eminescu”, dovadă că manuscrisele au fost cel mai important punct de plecare, privind punctuația, gramatica, așezarea muzicală a cuvintelor. O virgulă așezată greșit de editori a putut schimba total și înțelesul propoziției.

În cadrul lansării, s-au oferit explicații în marginea sonetelor direct de pe manuscrisele videoproiectate.

Un exemplu a fost sonetul „Veneția”, unde toți editorii au scris „Preot rămas din a vechimii zile”, dar pe manuscris cuvântul „preot” era șters, fiind scris „prooroc”. Adevărul e că ritmul iambic este deranjat de cuvântul „preot”, care are accent pe prima silabă. În schimb, „prooroc” are accent pe a doua silabă.

De asemenea, a fost interpretat în doi, ca o rugăciune, sonetul „Răsări asupra mea”,  singurul sonet de factură religioasă a lui Mihai Eminescu, după spusele lui Petru Creția.

Au existat mai mulți vorbitori de valoare, printre care prof. univ. dr. Ion Simuț, care a replicat că „A fost o adevărată lecție de limbă română”. Alte opinii avizate și de apreciere au venit și din partea distinșilor invitați: episcopul greco-catolic Virgil Bercea, scriitorul Mircea Bradu, avocatul Pașcu Balaci, poetul Gheorghe Vidican, interpreta Florica Bradu, generalul Lazăr Cârjan, medicul Lucian Munteanu, colonelul Grigore Bartoș.

Între invitații de valoare au mai fost: Marius Hliban, directorul Penitenciarului Oradea, Robert Schorr, directorul cultural al Federației Evreiești din România, Laurențiu Victor, președinte al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei în Oradea, dar și poețI, și prieteni ai artiștilor.

De menționat că lansarea volumului „Din laboratorul lui Mihai Eminescu” va fi lansat la București, în 26 aprilie, de Muzeul Literaturii.