Marţi, 6 martie, la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, va avea loc festivitatea prilejuită de lansarea oficială a proiectului „Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului - Tezaur arhitectural al judeţului Bihor”.

Un grup de 30 de elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, coordonaţi de profesorii Cosmin Bogdan,  Violeta Jăhăleanu şi Sándor Lilla-Adél, au demarat acest proiect pentru promovarea bisericilor de lemn cu valoare de patrimoniu istoric din Ţara Beiuşului.

Proiectul se va materializa într-un album fotografic care să prezinte lumii frumuseţea şi unicitatea bisericilor de lemn cu valoare de patrimoniu din Ţara Beiuşului. Textele albumului vor fi redactate de elevi pe baza bibliografiei consacrate şi a unor mărturii ale localnicilor, iar partea de imagine va fi realizată tot de aceştia, prin cercetare de teren.

Printre participanţii la evenimentul de marţi se numără personalităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor partenere în proiect (Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Beiuş, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea,  Muzeul Municipal Beiuş, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor), colaboratori.

Evenimentul va fi transmis în direct, prin Live Streaming pe Youtube, de elevi ai secţiei de Jurnalism ai liceului, pe platforma LOGO Paper.

Proiectul este finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea, prin programul Bursa Talentelor, ediţia 2017, echipa de proiect numărându-se printre câştigătorii acestei burse.