Cinefilii vor putea viziona zeci de filme în perioada 3 octombrie -14 octombrie, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Zilelor Filmului Maghiar / Filmtettfeszt. În acest an, în cadrul evenimentului organizat de asociația clujeană Filmtett vor avea loc proiecții în 12 oraşe din ţară, Oradea fiind cel de al doilea oraş, după Cluj.

Filmtettfeszt 2018 va avea loc în orașele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Timișoara, Arad, Satu Mare, Miercurea Ciuc, Covasna, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc și Gheorgheni. În Oradea, proiecţiile vor avea loc în perioada 5 octombrie – 7 octombrie, în Sala Festivă a Universităţii Partium. În cadrul festivalului vor rula 14 lungmetraje, 2 documentare și peste 20 de scurtmetraje. Vor fi proiectate filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la importante festivaluri internaţionale de profil, filme a căror majoritate nu intră în distribuţia cinematografică din România. Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program. Filmele sunt subtitratre în limba română sau în limba engleză.

Între filmele remarcabile ale festivalului se numără filmul Aurora Borealis de Márta Mészáros. Filmul prezintă una din traumele Europei Centrale neprocesate cu adevărat în mentalul colectiv nici până azi: în ţările aflate sub ocupaţie s-au născut câteva mii de copii fără tată, care nu şi-au aflat niciodată originea. Filmul Geneza, de Árpád Bogdán, are ca protagonist un băieţel de etnie rromă a cărui copilărie se încheie dramatic atunci când îşi pierde familia într-un atac brutal. Filmul a avut premiera internațională la Berlinale.

Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiția scurtmetrajelor maghiare din Transilvania. Anul acesta 8 tineri talentați își vor prezenta creațiile printre care se vor găsi drame în miniatură, dar și povești cu umor rafinat.

 În prima zi de festival din Oraddea, vineri, 5 octombrie,  începând cu ora 10.00, vor rula filme de animaţie, de la ora 17.00 vor rula scurtmetrajele înscrise în concurs, iar lungmetrajele vor începe de la ora 18.30. În cea de-a doua zi, de la ora 15.30 vor rula Filmele taberei de creație Filmtett Workshop ediția a 17-a, de la 16.30 va avea loc Filmgalopp – competiția de scurtmetraje maghiare din Transilvania 2, iar de la 18.30 lungmetrajele. Ultima zi de proiecţii din Oradea va începe la 16.30 cu scurtmetraje maghiare, iar lungmetrajele vor debuta la ora 18.00.