Opt elevi de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea fac parte din noua serie de absolvenți ai cursului foto organizat online în cadrul „Euro Photo Art” Academy.

Galeria „Matei Stegeran” a Centrului Expozițional EFA din Cetatea medievală Oradea s-a umplut recent, până la refuz, cu ocazia festivității de închidere a cursului online de tehnică și artă fotografică, organizat în urmă cu trei luni de Asociația Internațională „Euro Foto Art”. Cursul s-a desfășurat online, sub îndrumarea lectorului Ștefan Tóth István, fiind absolvit de opt elevi de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. Printre absolvenți s-a numărat și prof. Anca Mile, în dubla ei calitate, de director al acestui renumit colegiu și de absolventă a cursului. De asemenea, printre absolvenți s-a numărat studenta Evghenia Berezovscaia, din Chișinău, Republica Moldova, care nu a putut participa la festivitate, fiind plecată „acasă”, dar a urmărit în direct evenimentul prin transmisia online, pe Facebook, a Asociației Internaționale. Cu această ocazie, au fost expuse 70 de fotografii realizate de absolvenții: Evghenia Berezovscaia, Vlad Carmen, Anatasia Cosma, prof. Anca Mile, Rucsandra-Maria Pașca, Amalia Ioana Pop, Lorena Rus și Izabela Oana Zdrehuș.

Publicul prezent la eveniment a fost salutat de președintele AIEFA și lectorul cursului, care a apreciat condițiile de prezentare a fotografiilor de examen ale absolvenților și a invitat-o să ia cuvântul pe dr. ing. Particia Știrbu, președinta SAR. În discursul său, aceasta a precizat, printre altele, că „este o onoare pentru Compania noastră ca, pe lângă activitățile de bază, să sprijine și activitățile culturale de calitate”. Absolventa și directoarea cunoscutului colegiu din Oradea a subliniat rolul important pe care l-a avut cursul foto în formarea artistică a elevilor și a mulțumit organizatorilor pentru condițiile oferite. În continuare, au luat cuvântul absolventele Amalia Ioana Pop și Ruxandra Pașca, care au apreciat faptul că, în cadrul cursului, au putut însuși tainele realizării fotografiei artistice și au mulțumit lectorului pentru pedagogia modernă aplicată în predarea cursului.

La final, a avut loc festivitatea de înmânare a certificatelor de absolvire seriei B/ 2023, acordate în urma examenului test-grilă și a probei practice (expoziția de examen). Momentele muzicale ale vernisajului au fost oferite de reprezentantul Grupului Cultural „Duo Sola Fide” din Oradea, artistul de violă Thurzó Sándor József. Fotografiile expuse se vor putea viziona și pe ecranele mijloacelor moderne de transport din municipiul nostru, datorită protocolului încheiat cu AIEFA și OTL SA.

Noua expoziție, organizată în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului și Oradea și Regiune (APTOR), va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în 19 iunie, în zilele de lucru, între orele  16.00 – 20.00. Accesul publicului este gratuit.