Până duminică, 15 octombrie 2017, la Oradea s-a desfășurat a XIII-a ediţie a întâlnirii ansamblurilor profesioniste maghiare de dans popular din Ardeal. În cele patru zile ale evenimentului, publicul a putut urmări şase spectacole prezentate de cinci ansamburi profesioniste.

Întâlnirea ansamblurilor de dans profesioniste s-a născut din nevoia membrilor şi conducătorilor acestor formaţii de a se aduna cu toţii la o întrunire în cadrul căreia să vizioneze creaţiile celorlalţi şi să analizeze în dezbateri profesionale toate aspectele activităţii lor. Deşi a existat dintotdeauna interes pentru cunoaşterea muncii trupelor similare, a existat colaborare şi întrajutorare, a lipsit acest dialog amplu cu participarea tuturor.

Evenimentul a debutat cu un flashmob în Piața Unirii, pe 12 octombrie, și s-a încheiat duminică, la ora 19.00, cu o gală specială la care au participat toate cele cinci ansambluri profesioniste maghiare din Transilvania. Pe parcursul celor patru zile, orădenii au avut parte de expoziții (picturile dansatoarei Ansamblului Nagyvárad, Imola Tőkés), spectacole, dansuri și un folk pub. Invitaţi speciali au fost artiştii: Kinga Mezei, regizoare din Novi Sad, compozitorul Balázs Dongó Szokolay, solistul Ansamblului Naţional Maghiar, Gergő Sánta, criticii de dans Csaba Kútszegi şi Sándor Hegedűs, dar şi Judit Dobre-Kóthay, scenografă distinsă cu premiile Jászai şi UNITER.

Ca element de noutate, în timpul festivalului au avut loc cursuri de formare profesională pentru angajaţii departamentelor tehnice din regiune.