Pe simezele Galeriei Euro Foto Art, Centru Expozițional FIAP Oradea - România, va fi instalată de miercuri, 7 august, o nouă expoziție de artă fotografică retrospectivă, de această dată, din Brașov. Cele 100 de fotografii alb-negru și color au fost realizate de reputatul artist fotograf Udvardi Árpád din Brașov.

Udvardi Arpad, fotograf de profesie, format în atelierele clasice sub îndrumarea unor meşteri de odinioară, practică această meserie din 1979.  Din anul 1993 a continuat în cadrul propriei afaceri, realizând ilustraţii de carte, albume de artă, turistice și publicitate. A colaborat cu mai multe muzee din Braşov, în special cu Muzeul de Etnografie, unde a cunoscut o altă provocare a meseriei, participând la cercetările etnografice din teren, astfel s-a specializat în domeniul fotografiei etnologice, dar şi ca realizator de filme documentare. Încă din adolescenţă a fost fascinat de lumea filmului, ca amator a filmat pe peliculă la început, iar mai târziu pe formatul analog şi digital. Împlinirea însă a venit imediat după începerea colaborării cu Muzeul de Etnografie când, în 1994, a absolvit un curs de antropologie vizuală la Bucureşti, coordonat de doi regizori de la renumita şcoală Varan din Franţa. De atunci a realizat împreună cu cercetătorii muzeului nenumărate filme documentare, multe dintre ele apreciate la diferite concursuri şi premiate.

 Pasiunea pentru fotografie a existat înainte de a-i deveni profesie. Ca membru al Fotoclubului din Braşov, mai târziu denumit „Exdec”, încă din anul 1979 a început să participe cu lucrări la diferite expoziţii de artă fotografică, organizate în ţară şi în străinătate, rezultatul concretizat cu câteva sute de intrări şi zeci de premii internaţionale.

În anul 1984 a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, iar mai târziu a primit distincţia de Artist al Asociaţiei Artiştilor Fotografi Internaţionali şi ulterior Excelenţă al aceleiaşi Federații. În 2001 a participat ca membru fondator la înfiinţarea Asociaţiei Artiştilor Fotografi Maghiari de Pretutindeni, la Budapesta.

„Consider că este mai important ceea ce simţi când faci o fotografie decât ceea ce vezi. Fotograful trebuie să transmită emoţia creaţiei către public şi imaginea să conţină un mesaj. Subiectul meu preferat este omul, surprins în mediul în care trăieşte, cu activitatea, cu bucuria, cu tristeţea, cu singurătatea şi destinul lui. Asta înseamnă fotografia şi filmul de antropologie social-vizuală”, afirmă artistul fotograf expozant.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența artistului miercuri, 7 august, de la ora 18.00, la Galeria Euro Foto Art. Expoziția va rămâne la dispoziția publicului până în data de 15 septembrie şi va putea fi vizitată în zilele lucrătoare, între orele 08.00 – 19.00. Accesul publicului va fi gratuit.