Duminică, 1 octombrie, începând cu ora 11.00, la cantonul silvic din pădurea Băile 1 Mai, se va desfășura cea de-a doua ediție a evenimentului „Cântă pădurea”, care va reuni o serie de programe pentru familii și copii, animatori, spectacole de muzică clasică, plimbări tematice ghidate prin pădure, dar și programe culturale.

„Cântă pădurea este un eveniment la care Consiliul Județean Bihor participă pentru prima dată. Prima ediție a fost anul trecut, iar intenția noastră este de a face din această manifestare culturală o tradiție”, a spus Pasztor Sandor, ieri, în cadrul unei conferințe de presă. Președintele CJ Bihor a prezentat, apoi, echipa cu care a colaborat, în ultimele două săptămâni, la organizarea acestui eveniment: Banto Norbert, directorul Agenţiei de Management a Destinaţiei (AMD) Bihor, Meleg Vilmos, directorul Filarmonicii de Stat Oradea, Szabo Lajos, președintele Fundației „Cântă pădurea” din Ungaria, Timár Miklós, directorul Direcției de Control din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, și Szijjarto Zoltan, director economic în cadrul Romsilva Bihor.

În continuare, a fost prezentat un scurt film despre cum a fost creat acest eveniment în Ungaria, unde manifestarea se află deja la cea de-a XIV-a ediție. De fiecare dată, însă, pădurea i se dezvăluie vizitatorului într-un alt mod, aceasta și pentru că unul dintre evenimente are loc în luna mai, în regiunea Kecskemet, un altul, în luna iunie, în regiunea Munții Matra, iar cel de-al treilea, în regiunea Crișurilor, în lunile septembrie-octombrie. Toate programele care vor avea loc în cadrul evenimentului „Cântă pădurea” din Băile 1 Mai vor fi prezentate atât în limba română, cât și în limba maghiară.

„E important să clădim poduri acolo unde suntem prezenți. Anul trecut, a fost pentru prima dată când evenimentul s-a desfășurat în afara Ungariei, în cantonul din Băile 1 Mai. Ceea ce vom vedea duminică este un exemplu de bună colaborare între oameni și instituții, pentru promovarea tinerelor talente, a talentelor locale, dar și a artiștilor veniți din zone îndepărtate”, a punctat Szabo Lajos, președintele Fundației „Cântă pădurea” din Ungaria. Potrivit acestuia, evenimentul va reuni plimbări tematice ghidate prin pădure, spectacole de muzică clasică, programe culturale, dar și o serie de programe pentru familii și copii. „Vă invit duminică să respirăm aerul curat al pădurii, să-i admirăm frumusețea și să lăsăm sufletul să zburde”, a conchis Szabo Lajos.

Banto Norbert, directorul AMD Bihor, a vorbit la conferința de presă despre implicarea instituției pe care o conduce în acest eveniment, arătând că pădurea Băile 1 Mai este parte din Munții Pădurea Craiului. „Promovăm ecoturismul și vrem să demonstrăm că acest tip de turism se poate practica și fără infrastructură. Vom chema meșteri populari, producători bihoreni, vom promova natura”, a menționat Banto Norbert.

Peste 200 de oameni sunt implicați în organizarea ediției din acest an a evenimentului, printre care se află și artiști ai Filarmonicii de Stat Oradea, care vor prezenta o mică simfonie pentru suflători, dirijor Lorenzo Moroni.

Evenimentul „Cântă pădurea” va avea loc duminică, 1 octombrie, de la ora 11.00, cu un program pentru copii. De la ora 12.00, se va organiza plimbarea ghidată prin pădure, urmând ca, între orele 13.00-16.30, să se desfășoare programul muzical.

Pentru cei interesați, transportul spre destinație va fi asigurat de AMD Bihor. Duminică, 1 octombrie, vor porni autocare spre Băile 1 Mai, cu începere de la orele 10.00, 11.00 și 12.00, de pe platoul din Centrul Civic.