Formularul 207 - Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă/ veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi se completează cu ajutorul programului de asistenţă care este pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe site-ul www.anaf.ro.

Au obligaţia completării şi depunerii Declaraţiei 207 plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă pentru beneficiari de venit nerezidenţi (persoane fizice sau persoane juridice). Prin intermediul D207 se declară veniturile impozabile în România conform articolului 223 alineat (1) din Codul fiscal şi Convenţiilor, respectiv acordurilor de evitare a dublei impuneri reprezentând: venituri din dividende; venituri din dobânzi; venituri din redevenţe; venituri din comisioane; venituri din activităţi sportive şi de divertisment desfăşurate în România, indiferent dacă veniturile sunt primite de către persoanele care participă efectiv la asemenea activităţi sau de către alte persoane; venituri din premii acordate la concursuri organizate în România; venituri obţinute la jocurile de noroc practicate în România; venituri realizate de nerezidenţi din lichidarea unei persoane juridice române; venituri din servicii prestate de persoane nerezidente; venituri reprezentând remuneraţii primite de persoane juridice străine care acţionează în calitate de administrator, fondator sau membru al consiliului de administraţie al unei persoane juridice române; venituri realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident în cadrul operaţiunii de fiducie.

Conform art. 82 alin. (3) din Codului de Procedură Fiscală, pentru persoanele fizice nerezidente, precum şi pentru persoanele juridice nerezidente, care realizează numai venituri supuse regulilor de impunere la sursă, iar impozitul reţinut este final, atribuirea codului de identificare fiscală se poate face de unitatea fiscală, la solicitarea plătitorului de venit. În acest sens, plătitorul de venit depune după caz Formularul (015) "Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru contribuabilii nerezidenţi care nu au sediu permanent în România" sau Formularul (030) "Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoane fizice care nu deţin cod numeric personal". Nu se declară veniturile din salarii sau asimilate salariilor, care se supun impozitării conform titlului IV din Codul fiscal. Aceste venituri se vor declara însă în formularul 402, dacă beneficiarii veniturilor sunt rezidenţi ai altor state membre ale UE. Termenul de depunere al formularului este: până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul precedent; ori de câte ori plătitorul de venit constată erori în declaraţia depusă anterior, acesta completează şi depune o declaraţie rectificativă, în condiţiile art. 105 şi 170 din Codul de procedură fiscală, situaţie în care se va înscrie "X" în căsuţa prevăzută în acest scop. Formularul 207 se completează cu ajutorul programului de asistenţă care este pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe site-ul www.anaf.ro. Se poate depune: în format electronic, pe suport optic, care va fi însoţit de exemplarul în format hârtie, semnat; în format hârtie listat în două exemplare: originalul se depune la organul fiscal, în format hârtie, semnat, împreună cu formatul

electronic al declaraţiei, fişierul XML ataşat; copia se păstrează de către plătitorul de venituri; prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.