ANAF: În cazul veniturilor din salarii - Impozit şi contribuţii datorate din ianuarie 2018
Potrivit noilor reglementări care vor intra în vigoare de anul viitor, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor datorează un impozit pe venit în cotă de 10% calculate prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii veniturilor (art. 64).
În ceea ce priveşte contribuţiile sociale în cazul veniturilor din salarii datorate de angajaţi, acestea sunt: contribuţia de asigurări sociale (CAS) - 25%; contribuţia de asigurări sociale de sănătate CASS 10% (art. 138, 156). CAS şi CASS datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu poate fi mai mică decât nivelul CAS şi CASS asupra salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează CAS, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din luna în care contractul a fost activ.
Aceste prevederi nu se aplică în cazul persoanelor fizice aflate în una dintre următoarele situaţii: sunt elevi sau studenţi, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare; sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani; sunt persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi; au calitatea de pensionari pentru limita de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii; realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a doua sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de bază minim brut pe ţară. Stabilirea, reţinerea (la sursă), declararea şi plata CAS şi CASS datorate de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor revin persoanelor fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora(art. 146 si 168).
În ceea ce îi priveşte pe angajatori, contribuţii sociale în cazul veniturilor din salarii datorate de angajatori: contribuţia de asigurări sociale (CAS) în cazul:
condiţiilor deosebite de muncă - 4%; condiţiilor speciale de muncă - 8% (art. 138); contribuţia asiguratorie pentru muncă (CAM) - 2,25% (Capitolul IX). Baza lunară de calcul al contribuţiei asiguratorii pentru muncă o reprezintă suma câştigurilor brute realizate din salarii şi venituri asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) -(3). Contribuţia asiguratorie pentru muncă se plăteşte la bugetul de stat, într-un cont distinct, din această contribuţie fiind distribuită lunar, până la sfârşitul lunii în curs, o cotă de: 15% - care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006; 20% - care se face venit la Bugetul asigurărilor pentru şomaj; 5% - care se face venit la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale; 40% - care se face venit la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale respectiv 20% - care se face venit la bugetul de stat într-un cont distinct.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.