Selectarea metodei indirecte de stabilire a veniturilor care se utilizează în cadrul verificării este de competența Fiscului şi se face în funcție de cerințele specifice ale acestora, de situația fiscală a persoanei fizice verificate și de natura informațiilor ori a documentelor disponibile,

Noutăţile sunt incluse în OPANAF 675/2018 şi privesc art. 138 din Codul de Procedură Fiscală, referitor la ansamblul activităților desfășurate de Fisc având ca obiect examinarea totalității drepturilor și a obligațiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie și a altor elemente relevante pentru stabilirea situației fiscale reale a persoanei fizice verificate. Concret, printre noutăţi se numără: verificarea situației fiscale personale se efectuează la persoanele fizice rezidente fiscal în România în perioada supusă verificării; nu se mai aplică verificarea fiscal prealabilă documentară; se introduce sintagma “neconformare la la declararea veniturilor impozabile”; anterior se urmăreau riscurile de nedeclarare. Culegerea datelor deținute de alte entități se realizează prin: acces la bazele de date, în temeiul protocoalelor sau al acordurilor de colaborare și schimb de informații încheiate între organele fiscale și entitățile deținătoare; valorificarea informațiilor primite ca urmare a sesizărilor de la alte entități sau persoane fizice ori juridice; valorificarea informațiilor rezultate din controale fiscale.

Evaluarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile constă în: calcularea diferenței între valoarea veniturilor estimate ale persoanei fizice, în perioada impozabilă analizată, identificate pe baza datelor disponibile în cadrul analizei de risc, și veniturile declarate ale persoanei fizice, în aceeași perioadă; verificarea încadrării diferențelor stabilite conform legii, respectiv o diferență mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50.000 lei. Selectarea persoanelor fizice pentru verificarea situației fiscale personale - se face din lista persoanelor care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în ordine descrescătoare a nivelului riscului și în funcție de capacitatea de efectuare a verificărilor. Fiscul va comunica avizul de verificare cu cel puțin 15 zile înainte de data începerii verificării prevăzută în acesta şi, în situația în care persoana fizică nu se prezintă la data începerii la locul de desfășurare a verificării, unitatea fiscală va consemna acest fapt într-un proces-verbal în care constată și începerea verificării situației fiscale personale. Procesul-verbal se comunică persoanei fizice verificate.