Specialiştii Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor au desfăşurat, în perioada sărbătorilor de iarnă, o serie de acțiuni de control, orientate atât spre sectorul industriei alimentare, cât şi cel al sectorului industriei zootehnice.

Astfel, au fost vizaţi operatorii alimentari care desfăşoară activităţi de procesare și producție (abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc.), activități de comercializare a cărnii (carmangerii şi măcelării) sau a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri etc.), precum și cei ce dețin unități de alimentație publică (restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri) care au organizat mese festive cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În acest sector, au fost efectuate 1.038 controale care au acoperit toate tipurile de unități care procesează, manipulează, depozitează, prelucrează, transportă și comercializează alimente. În cadrul acestor controale au fost prelevate și examinate 72 probe de alimente, fiind soluționate 7 alerte referitoare la consumul de alimente, concluziile fiind că nu a fost pusă în pericol siguranța consumatorului şi nu au fost cazuri de toxiinfecții alimentare. În urma acțiunilor de control au fot aplicate un număr de 65 de sancțiuni, din care 25 de amenzi contravenționale în valoare totală de 42.760 lei, deficiențele fiind legate de depozitarea alimentelor (condiții insalubre), comercializarea de alimente în spații neautorizate, ori manipularea și etichetarea necorespunzătoare a alimentelor. De asemenea, au continuat activitățile de control tematic în cadrul programului de monitorizare a unor substanțe biocide, destinate pentru dezinfecția spațiilor de producție, respectiv pentru combaterea dăunătorilor, pentru care există suspiciunea utilizării în mod ilegal. În cadrul acestui program au fost verificate 16 unități care desfășoară activitate în domeniul producției de ouă și produse din ouă, fiind aplicate un număr de 2 sancțiuni contravenționale.

În ceea ce priveşte prevenirea apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară prin consum de carne de porc infestată cu larve de Trichinella spp, DSVSA a desfășurat în centrele zonale organizate în municipiile și orașele județului activități de permanență, prin care s-a asigurat că toate solicitările de examinare a cărnii venite din partea cetățenilor din județ au fost soluționate operativ. Concret, s-au realizat un număr total de 11.462 probe de depistare a parazitului Trichinella spp., din care 6.390 probe la porcine domestice sacrificate în gospodăria populației (din care 640 în zona urbană și 5.750 în zona rurală a județului), 4.600 probe la porcine sacrificate în cadrul unităților autorizate de abatorizare și un număr de 472 probe de mistreți. Important este de menţionat la acest capuitol că nu au fost cazuri de îmbolnăvire la om.    De asemenea, legat de verificările efectuate în sectorul industriei zootehnice, acestea au vizat unitățile de producție zootehnică (exploatații, ferme de animale), unitățile de comercializare animale (târguri de animale, centre colectare animale destinate exportului), unități de comercializarea medicamentelor de uz veterinar (depozite, farmacii și puncte veterinare). Totodată, au fost efectuate și controale operative în trafic. Astfel specialiştii DSVSA au organizat controale săptămânale în tărgurile de animale, 10 activități de control în trafic, 43 de controale în unități de comercializare a produselor farmaceutice. În cadrul activităților de supraveghere și prevenire a pestei porcine clasice au fost inspectate, cu accent pe localitățile din nordul județului, un număr de 5 exploatații comerciale de porcine, și respectiv peste 300 exploatații nonprofesionale care dețin porcine. În cadrul activității de control și realizare a procesului de identificare a animalelor au fost emise un număr de 3.813 pașapoarte de bovine, respectiv 58 extrase din Registrul exploatațiilor. Ca urmare a activităților de control în sectorul zootehnic au fost aplicate un număr de 12 sancțiuni, din care 6 de amenzi contravenționale în valoare totală de 5.760 lei.

Potrivit Comunicatului DSVSA Bihor, în perioada menţionată au fost emise 12 autorizații pentru unități de schimb intacomunitar cu alimente, 41 autorizații pentru mijloace de transport, 124 documente de înregistrare pentru unități de vânzare cu amănuntul și 63 de certificate și autorizații pentru exploatații de animale. În același timp s-a dispus emiterea ordonanței de încetare/suspendare a activității pentru 173 de operatori din toate domeniile de activitate supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.