Programul, derulat prin Fondul European de Investiţii (FEI), pune la dispoziţia fermierilor români credite de investiții și de dezvoltare în condiții avantajoase, în baza unui instrument de finanțare cu partajarea riscului, în valoare de 126 de milioane de euro.

Acordul de finanțare este susținut 70% din fonduri europene și 30% din contribuția băncilor, care va fi supusă rigorilor bancare de credite și comisioane. Din totalul împrumutului, circa 93,8 milioane de euro vor veni prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, iar diferența va fi asigurată de instituțiile financiare selectate. Creditele se vor acorda în lei pentru susținerea investițiilor și cheltuielile de capital ale fermelor mici și ale întreprinderilor active în domeniul agriculturii, precum și cofinanțarea granturilor din agricultură. Potrivit oficialilor, se estimează că prin aceste program vom ajunge la cel puțin 350 de fermieri și când vor lua aceste împrumuturi ne așteptăm să le ia cu o reducere a dobânzii de cel puțin 50%. Prin acest instrument, fermierii, dar şi antreprenorii, respectiv operatorii din agricultură și mediul rural vor putea fi mai competitivi și se vor putea bucura de condiții de competitivitate egală cu alte sectoare care beneficiază de acces la creditare.

Conform reprezentanților FEI, după semnarea acestui acord, se va lansa un apel de cereri de interes pentru instituțiile de creditare, în care vor fi prevăzute toate condițiile și termenii de împrumut, urmând ca, ulterior, să fie selectate băncile care vor intra în program, respectiv cele care vor acorda cele mai multe avantaje fermierilor români, adică dobânzi cât mai reduse și garanții cât mai mici. Valoarea maximă a unui credit va fi de un milion de euro, iar rata dobânzii va fi 0% pentru contribuția PNDR reprezentând maximum 70% din credit, iar pentru contribuția instituțiilor financiare rata dobânzii va fi conform propriei politici de creditare. Instrumentul se adresează cu prioritate fermelor mici și celor care fac investiții până în 50.000 de euro. Reamintim că FEI este o instituție financiară internațională, parte a Grupului Băncii Europene de Investiții, specializată în finanțarea de risc pentru IMM-uri, care sprijină obiectivele UE prin favorizarea inovării, a cercetării și dezvoltării, a antreprenoriatului și a creării de noi locuri de muncă. De precizat, în încheiere, că România este a cincea țară din Uniunea Europeană care semnează un astfel de acord.