Legea nr. 164/2016 aduce, în afara unui cadru organizatoric superior, legea ne aduce şi multiple facilităţi fiscale scutire de impozit pe profit/venit pentru cooperaţie sau membrii cooperatori.

Legea nr. 164/2016, în vigoare de la data de 19 iulie a.c., aduce una dintre cele mai asteptate măsuri pentru stimularea agriculturii, respectiv modernizarea cadrului cooperaţiei în agricultură, aducând, totodată, beneficii importante din punct de vedere fiscal. Astfel, potrivit noilor prevederi care modifică Legea cooperaţiei agricole (nr.566/2004), constituirea pe tipuri de cooperative include: cooperativele agricole de gradul 1 - fondate din persoane fizice, persoane fizice autorizate, dar şi întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale; cooperativele agricole de gradul 2 - fondate din persoane juridice şi persoane fizice, din persoane fizice autorizate, inclusiv întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. De asemenea, se pot constitui: cooperative agricole care pot organiza integrarea producţiei agricole primare rezultate din exploataţiile membrilor cu procesarea şi/sau cu comercializarea, precum şi utilizarea în comun a utilajelor şi construcţiilor care aparţin cooperativelor; cooperative agricole pentru asistenţă mutuală şi asigurare agricolă. Societatea cooperativă agricolă va putea derula toate operaţiunile în cadrul aceleiaşi societăţi cooperative, mai puţin pe cele de asistenţă mutuală şi asigurare agricolă.

Cooperativa agricolă se înfiinţează, se organizează şi funcţionează în baza actului constitutiv încheiat sub semnătură privată şi atestat de avocat. Actul va cuprinde decizia de asociere, lista membrilor fondatori, precum şi valoarea părtilor sociale subscrise de fiecare. Pe lângă actul constitutiv, trebuie întocmit şi statutul cooperativei. Cooperativa agricolă este asimilată unui fermier, când sunt analizate schemele de plăţi reprezentând formele de sprijin în agricultură, având în vedere programele de dezvoltare rurală din perioada 2014 - 2020. Din punct de vedere fiscal, prevederile legale aduc câteva scutiri de impozit  importante primite atât de cooperativele agricole, cât şi de membrii cooperativelor agricole, după cum urmează: cooperativele agricole care procesează produsele agricole sunt scutite la plata impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate; câteva tipuri de cooperative agricole care au ca obiect de activitate achiziţii şi vânzări, de procesare a produselor agricole, manufacturiere şi de mică industrie în agricultură şi de procesare primesc scutire de impozit pe profit în situaţia în care au o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane euro, pentru primii 5 ani de activitate. Membrii cooperativei, dacă sunt microintreprindere, primesc scutire de la plata impozitului pe venit, respectiv persoanele fizice sau persoanele fizice autorizate sunt scutite la plata impozitului pe venit pentru producţia valorificată către cooperativa agricolă. Alte facilităţi vizează: scutirea la impozitul pe proprietate pentru bunurile imobile ale membrilor cooperatori folosite pentru realizarea unei producţii ce va fi valorificată prin cooperativă;  acordarea scutirii la impozitul pe venitul din arendă primit de persoanele fizice care sunt membri fondatori ai unei cooperative aferent terenurilor pe care l-au dat în arendă la cooperativă; accesul la subvenţii şi la fondurile publice, precum şi la fonduri externe, prevăzute în programul de susţinere a agriculturii României;

scutirea de la plata taxelor vamale pentru importurile de tractoare, maşini şi utilaje agricole, echipamente de irigat şi alte asemenea echipamente utilizate de cooperativele agricole.