Ajutorul financiar acordat pe noul Pachet 8 - Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon, din cadrul Măsurii 10 Agro-mediu şi climă 2014-2020 se acordă pe unitate vită mare (UVM).

Refacerea efectivului

Scopul Pachetului 8, venit ca o noutate în cadrul noului PNDR 2014-2020, este acela de a constitui o sursă valoroasă de gene adaptate la condiţiile de mediu, dar şi păstrarea identităţii locale şi valoarea cultural-istorică a acestora, obiectivul fiind producerea şi utilizarea anumitor specii şi rase cu un înalt potenţial productiv, precum şi menţinerea şi utilizarea raselor de animale aflate în pericol de abandon. Cerinţele specifice  obţinerea sprijinului compensatoriu pe Pachetul 8 - Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon, sunt următoarele: beneficiarul se angajează să respecte regulamentul de organizare și funcționare a registrului genealogic al rasei condus de asociații acreditate de Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ); beneficiarul se angajează să menţină, pe o perioadă de 5 ani, numărul de animale femele adulte de reproducţie prevăzut la încheierea angajamentului, precum şi descendenţii femele necesari pentru înlocuirea acestor animale până la sfarşitul programului. Dacă efectivul angajat se reduce, datorită unor cauze cum ar fi îmbolnăvirea, sacrificarea, moartea sau vânzarea animalelor, beneficiarul are obligaţia de a notifica imediat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi de a reface efectivul de femele adulte de reproductie, prin trecere de la tineret sau prin cumpărare. În cazul în care efectivul de animale adulte nu se va reface în maximum 6 luni de la momentul notificării, sprijinul va fi redus proporţional.

Rase eligibile

Plata compensatorie se acordă pe unitatea de suprafaţă (hectar) şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermierii care încheie angajamente voluntare. Sunt eligibile următoarele rase de animale locale: Ecvidee: Semigreul românesc, Huţul, Gidran, Lipiţan, Furioso North Star, Shagya Arabă, Nonius (Prima compensatorie la ecvidee - 200 euro/UVM); Porcine: Mangaliţa, Bazna, (Prima compensatorie la porcine - 176 euro/UVM); Caprine: Carpatina, Albă de Banat (Prima compensatorie la caprine - 40 euro/UVM); Bovine - Taurine: Sura de stepă; Bovine - Bubaline: Bivolul românesc (Prima compensatorie la bovine - 200 euro/UVM); Ovine: Merinos de Palas, Merinos de Suseni, Merinos Transilvanean, Merinos de Cluj, Ţigaie-Varietatea ruginie, Ţigaie cu cap negru de Teleorman, Raţca (Valahă cu coarne în tirbuşon), Karakul de Botoşani (Prima compensatorie la ovine - 87 euro/UVM). Reamintim că prima compensatorie de agro-mediu şi climă este plătită anual, ca sumă fixă. Sprijinul este acordat în cadrul acestei măsuri în urma încheierii pe o perioadă de 5 ani a unor angajamente voluntare. După încheierea perioadei iniţiale de 5 ani, angajamentele se pot prelungi anual, până la încheierea perioadei de implementare a PNDR 2014-2020. Reamintim că beneficiari pot fi fermierii (utilizatorii de terenuri agricole), care se angajează în mod voluntar să respecte cerinţele de agromediu şi climă.