3.352 de candidați au susținut ieri, în Bihor, prima probă a bacalaureatului, cea scrisă la Limba și literatura română. Au lipsit 34 de candidați și a fost eliminat unul singur. La Colegiul Național „Emanuil Gojdu” erau așteptați 371 de absolvenți.

Înainte de a intra în școală, majoritatea tinerilor erau pironiți cu ochii în telefoane. Distanță mare față de colegii lor care, în urmă cu doar câțiva ani, încă își mai împrospătau memoria, repetând din caiete studențești sau de pe foi. Sticla cu apă, pixul și buletinul au fost obiectele indispensabile pe care absolvenții le-au luat cu ei pe coridoare. Înainte de a intra în sălile pe care fiecare își avea scris numele, tinerii au trecut pe la sala de bagaje, supravegheată și ea video. La ieșire, fiecare s-a încurajat cum a putut. O domnișoară în alb și-a strâns în brațe colega, la doar un metru de avertizarea pandemică (deja defunctă) inscripționată cu roșu pe podeaua coridorului „Atenție! Păstrați distanța!”.

Totuși, cea mai mare parte a tinerilor erau încrezători și siguri pe cunoștințele acumulate. Din cei 371 de elevi înscriși pe liste, cei mai mulți erau de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, dar erau și elevi de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Oradea și Liceul Don Orione.    

Conform Inspectoratului Școlar Județean Bihor, la prima probă au fost prezenți 3.352 de candidați din 3.595 înscriși (la toate probele). Proba s-a desfășurat în 13 centre. Au lipsit 34 de candidați la proba la Limba română.

Pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un candidat de la Colegiul „Octavian Goga” Marghita. Acesta nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

 

3 probe în trei zile

Subiectele nu au fost foarte dificile. La filiera teoretică, elevii au primit un text din Nicolae Iorga - „Doamna Elena Cuza” și au avut de răspuns la 5 cerințe (Sensul unei secvențe, o trăsătură morală a Elenei Cuza etc.) notate cu câte 6 puncte. La subiectul B au avut de scris un text de minimum 150 de cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se la informațiile din fragment, cu mențiunea că, în redactarea textului, au trebuit respectate mai multe repere. La subiectul al II-lea, notat cu 10 puncte, absolvenții au avut de prezentat perspectiva narativă a unui fragment extras din textul „Întunecare” a lui Cezar Petrescu.

La ultimul subiect, notat cu 30 de puncte, tinerii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile de construcție a unui prersonaj dintr-o comedie studiată.

La nivel național, conform Ministerului Educației, 2.500 de candidați au absentat de la prima probă a bacalaureatului și 39 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Astăzi este programată proba obligatorie a profilului (Matematică, Istorie) iar miercuri, proba la alegere a profilului şi specializării. Ultima probă, cea la Limba și literatura maternă, se va desfășura joi.

Primele rezultate vor fi afișate pe 27 iunie, până la ora 12.00, în aceeași zi, între 12.00 și 18.00, urmând a se putea depune contestații. Rezultatele finale vor fi afișate pe 1 iulie.