Criticul și istoricul literar Ion Simuț, profesor la Facultatea de Litere din Oradea, revine în actualitate cu o carte nouă despre literatura română, în nota de seriozitate cu care ne-a obișnuit.

Volumul se intitulează Cum se scrie istoria literară și a apărut în cursul lunii februarie 2022 la Editura Școala Ardeleană de la Cluj-Napoca. Titlul ne trezește curiozitatea despre modalitățile în care metodele și perspectivele istoriei literare ne dau o imagine a celor mai importante valori ale literaturii române, de la începuturi până în prezent.

Profesorii de literatură română, foști sau actuali studenți, elevii de liceu, toți cei interesați de valorile durabile, pot afla cum s-a schimbat ierarhia de valori de-a lungul timpului și care e mecanismul sau cauza acestor schimbări. Istoria literară nu se scrie constant din aceeași perspectivă și cu aceleași opțiuni. Titu Maiorescu, E. Lovinescu sau G. Călinescu au impus criteriul estetic și ne-au consolidat o imagine clasică a literaturii române.

Din 1990 încoace, criteriul estetic a fost înlocuit cu un criteriu politic și imaginea literaturii s-a schimbat considerabil.

Cartea lui Ion Simuț discută această rivalitate sau concurență dintre criteriul estetic și criteriul politic în stabilirea unei ierarhii de valori. Analizează zece istorii ale literaturii române, de la cea mai veche, din 1867, a orădeanului Iustin Popfiu, până la cea mai nouă, din 2021, a lui Mihai Iovănel. Bineînțeles că sunt comentate și marile istorii, semnate de G. Călinescu sau Nicolae Manolescu, alături de cele ale lui Ion Rotaru, Dumitru Micu, Alex Ștefănescu și Eugen Negrici. Rezultatul este o confruntare extrem de interesantă a punctelor de vedere.

O prezentare mai detaliată se găsește pe site-ul Editurii Școala Ardeleană, de unde cartea poate fi comandată.

Link:

https://scoalaardeleanacluj.ro/shop/%C5%9Ecoala-ardelean%C4%83-de-critic%C4%83-%C5%9Fi-istorie-literar%C4%83-c-142/cum-se-scrie-istoria-literar%C4%83-p-768.html