Conferința „Românii în secolul al XIII-lea. Câteva secvențe culese din izvoare” și lansarea volumului „Silviu Dragomir și Dosarul Cavalerilor Ioaniți”, pe care academicianul Ioan-Aurel Pop îl semnează împreună cu prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, au umplut vineri – 16 mai 2025, Aula Magna.

Evenimentul, punctul culminant al „Săptămânii Științifice – 2025”, a fost descris de prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș ca fiind „o zi specială, de suflet și de inimă”, datorită prezenței la Oradea a președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, cel ce, mai spunea prorectorul universității, „are aici mulți prieteni, discipoli, care îl iubesc necondiționat, din inimă”.

Vorbind și el despre oaspetele instituției pe care o conduce, rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a afirmat că Ioan-Aurel Pop „a fost întotdeauna acea persoană care nu doar că vorbește, ci își și argumentează fiecare frază cu precizia unui matematician. Înțelepciunea domnului președinte al Academiei Române îl face să se remarce ca fiind unul din liderii științifici pe care țara noastră îi are”.

La rândul său, conf. univ. dr. Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea, a spus despre prof. univ. Ioan-Aurel Pop că este „personalitatea națională și internațională de o asemenea talie încât sunt greu de găsit cuvintele care să-i descrie în mod real dimensiunea științifică”. „Activități de asemenea valoare ne onorează și ne umplu sufletele de bucurie”, a mai adăugat președintele Senatului Universității din Oradea.

După ce le-a mulțumit tuturor celor de față pentru prezență, gratulându-l pe rectorul Universității din Oradea cu titlul de „magnific”, prof. univ. Ioan-Aurel Pop a mărturisit că vine „cu plăcere, dar și din obligație la Oradea, deoarece sunt membru al acestei onorabile și venerabile comunități academice”.

 

„Secvențe” din începuturile românilor

În debutul conferinței, președintele Academiei Române a subliniat că „românii sunt un popor romanic, despre a căror existență nu se poate vorbi decât din anii 800-900 încoace”. Din această perspectivă, așa cum a spus oratorul, o prelegere despre românii din secolul XIII „sună curios”. Pentru a demonstra că nu e tocmai așa, Ioan-Aurel Pop a punctat câteva momente importante din istoria acelui veac. Președintele Academiei a început cu anii 1185-1186, când spun izvoarele, odată cu revolta românilor și a bulgarilor împotriva Imperiului Bizantin, se naște Țaratul Româno-Bulgar, condus de doi „valahi”, Petru și Asan. Apoi, profesorul Ioan-Aurel Pop a amintit de Ioniță cel Frumos, cel căruia Papa Inocențiu i-a transmis, pe la 1204-1205, că fiind atât de „mândru de descendența sa romană”, ar face bine să se alăture Bisericii Catolice. A fost pomenit apoi anul 1290, anul celui de-al doilea descălecat, al lui Negru Vodă.

„Două momente fondatoare au existat în conștiința românilor – susține Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române – cel de la origini, al împăratului Traian, și cel al celui de-al doilea descălecat, al lui Negru Vodă, când s-a format Țara Românească”. A urmat anul 1204, când după Cruciada a IV-a, a afirmat istoricul Ioan-Aurel Pop încep să apară, în izvoare, „unele răpiri de drepturi și bunuri în Transilvania”. Se vorbește despre un cnezat, aflat probabil în zona Sătmar - Bihor, a cărui episcopie ortodoxă trebuia „atrasă” spre biserica Romei. Tot după 1204, a mai spus profesorul clujean, urmașii unei anumite Ecaterina luau, cu ajutorul regelui Ungariei, districtul și cetatea Medieșului din „mâinile românilor schismatici”. Apoi, la 1222, se vorbește despre o construcție de piatră, ridicată pe „pământ scos de la valahi”, în țara Făgărașului. La 1224, Bula de Aur  a regelui maghiar Andrei al III-lea, dădea dreptul sașilor să folosească, împreună cu românii și pecenegii, păduri din zona Sibiului. La venirea cavalerilor ioaniți, în 1247, aceștia se stabilesc în Oltenia, țară care pe atunci cuprindea: Banatul, Hațegul și Țara Severinului. Apoi, președintele „nemuritorilor” l-a pomenit pe Litovoi și pe urmașii acestuia, reprezentanți ai „unei dinastii oltene înainte de întemeierea Țării Românești”. Pentru ca, la 1290, să aibă loc descălecatul lui Negru Vodă din Făgăraș, în Muntenia. Tradiția întemeierii Țării Românești menționează existența a două mari centre politice, oltean și muntean. „O rivalitate ce a dăinuit peste veacuri”, după cum a subliniat Ioan-Aurel Pop.

În concluzie, președintele Academiei a declarat că „secvențele” amintite de el arată că „au existat formațiuni statale românești înaintea existenței țărilor românești propriu-zise, din secolul XIV”. Referindu-se la istoria veacului pe care l-a pus în discuție, profesorul Ioan-Aurel Pop a mai afirmat că, în această perioadă, românii sunt „pomeniți ca stăpâni, cărora li se ia mereu câte ceva: o țară, o bucată de pământ, un drept, o episcopie. E clar că erau acolo”. Președintele Academiei a făcut și o subtilă remarcă spre zilele noastre: „Aceia care nu știu greacă și latină, nu se pot îmbrăca în daci, pentru că nu pot citi izvoare istorice, nu sunt istorici”.

 

Dosarul Cavalerilor Ioaniți, un model de cercetare

Despre volumul „Silviu Dragomir și Diploma Cavalerilor Ioaniți”, Ioan-Aurel Pop și Sorin Șipoș, a vorbit decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa. Un volum remarcabil, consideră istoricul orădean, carte care spune povestea cercetărilor făcute de Silviu Dragomir în legătură cu Diploma Cavalerilor Ioaniți, a regelui maghiar Bela al IV-lea, un adevărat act de naștere al poporului român. Lucrarea, care, datorită concluziilor la care ajunsese Dragomir nu era pe placul autorităților, a fost pusă la index chiar și după anii regimului comunist. Meritul autorilor, a subliniat Gabriel Moisa, fiind acela de a fi demonstrat că, în ceea ce privește documentul – considerat un fals de către Silviu Dragomir, acesta s-a înșelat.

„Ce am vrut noi să arătăm este mecanismul unei cercetări. Azi, unii fac istorie numai de dragul spectacolului. Oameni ca Silviu Dragomir nu făceau spectacol, în mintea lor era numai adevărul. Cartea este povestea unui eșec cum n-a mai fost, un eșec regal”, a spus, la rândul său Ioan-Aurel Pop.

La rândul său, Sorin Șipoș a afirmat că volumul al cărui coautor este își propune să fie „o pledoarie pentru istoria onestă, un model de analiză, un laborator de cercetare, așa cum trebuie toți să facem”.

Grație Editurii Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane și Editurii Universității din Oradea, studenții și tinerii prezenți la eveniment au avut ocazia să primească gratuit volumul „Silviu Dragomir și Diploma Cavalerilor Ioaniți”. Posesorii au format apoi o coadă lungă, pentru a primi au autograf din partea profesorului Ioan-Aurel Pop.