Filarmonica de Stat din Oradea a găzduit sâmbătă, 6 mai, festivitatea de premiere a liceenilor, care au performat la etapa națională a Olimpiadei interdisciplinare de Limba și Literatura Română și Religie „Cultură și spiritualitate românească” pentru licee.  Au fost oferite 112 premii speciale.

 

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Bihor și găzduită de Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

După momentul introductiv al alocuțiunilor festive, a urmat ceremonia de premiere a elevilor care au reușit să se claseze pe primele locuri. Pe lângă diploma și premiile oferite din partea Ministerului Educației, premianții au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cărți, diploma și medalia Anului comemorativ 2023, închinat imnografilor și cântăreților bisericești, iar Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, a oferit 112 premii speciale, constând în bani și ultimele apariții editoriale ale Episcopiei Oradiei, la care s-au adăugat șapte premii speciale oferite de Biserica cu Lună. De asemenea, Chiriarhul Oradiei a oferit cărți și daruri celor patruzeci de profesori care au alcătuit comisia centrală a olimpiadei. Cinci premii au fost oferite de Universitatea „Emanuel” din Oradea, iar Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea și Muzeul Țării Crișurilor din Oradea au oferit cărți pentru toți premianții.

Olimpiada interdisciplinară de limba și literatura română și religie Cultură şi spiritualitate românească (clasele  IX - XII) a reunit în acest an 269 de elevi calificați din toate județele țării și Municipiul București.

Elevii au susținut o probă scrisă pe 4 mai și o probă orală pe 5 mai. Elevii au vizitat Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea, unde, prin bunăvoința maicii starețe Monahia Mina, au luat masa de prânz. În după-amiaza zilei de 4 mai participanții prin intermediul APTOR-Visit Oradea au avut ocazia să se familiarizeze cu cele mai importante obiective turistice din centrul Municipiului Oradea și numai. Toți participanții au beneficiat de o seară culturală la Băile 1 mai cu foc de tabără și muzică folk.

Competiția s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Ministerul Educației, precum și al mai multor parteneri și sponsori.