Pentru că în data de 20 aprilie se împlinesc 103 de ani de la eliberarea Oradiei, Muzeul Ţării Crişurilor, secţia Muzeul Oraşului Oradea a desfăşurat proiectul Povestea unui Erou - Traian Moşoiu, dedicat elevilor orădeni.

 

Proiectul s-a desfăşurat în perioada 11-14 aprilie 2022 şi s-a bucurat de prezenţa a peste 250 de elevi.  Au trecut pragul instituţiei copii de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Școala Gimnazială „Dacia”, Școala Gimnazială Sânmartin, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul „Iuliu Maniu” din Oradea și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”.
Elevii au aflat lucruri interesante despre viața și personalitatea generalului Traian Moșoiu, chiar de la coordonatoarea proiectului, muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș.

Pe 20 aprilie, Oradea marchează 103 ani de la intrarea Armatei Române în Oradea și eliberarea orașului de bandele bolșevice ale lui Bela Kun, ce terorizau populația românească și maghiară. În fruntea diviziilor românești, care au pătruns primele în orașul de pe Criș, s-a aflat generalul Traian Moșoiu, eroul legendar al Ardealului.  Născut într-o familie înstărită de crescători de oi din zona Branului, jud. Brașov, tânărul Traian Moșoiu a urcat, treaptă cu treaptă, în ierarhia militară, ajungând, în 1919, general de divizie. De-a lungul întregii cariere militare, care se întinde pe durata a trei decenii, generalul s-a dovedit a fi  „un adevărat simbol al umanului, moralității și firescului în raport cu semenii”, înfruntând moartea, în tranșee, alături de soldații săi.