Etnicii slovaci vor îmbrăca straie de sărbătoare sâmbătă, 7 septembrie, și duminică, 8 septembrie, cu prilejul celei de-a IV-a ediții a Zilelor Culturii Slovace.

Evenimentul se va desfășura în Cetatea Oradea și va cuprinde un program de cântece și dansuri slovace din zona Bihorului. Totodată, va fi organizat un concurs, faza națională, de gătit găluște slovăcești cu brânză – „brindzove halusky”. Seara de sâmbătă se va încheia cu un concert de muzică populară slovacă susținut de formația „Cardas z Abova”, din Slovacia.

Festivalul va continua duminică, 8 septembrie, cu a doua parte, prilej cu care va fi organizat un concurs, faza națională, de gătit plăcinte din cartofi – „tocne”. În aceeași zi, vor urcă pe scenă formații care vor prezenta dansuri și cântece populare tradiționale ale comunității slovace din Bihor și Sălaj, iar formația „Cardas z Abova” din Slovacia va susține un concert de muzică populară slovacă.

Manifestarea este organizată de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR), în parteneriat cu Primăria Oradea, Visit Oradea și cu Muzeul Orașului Oradea.

În debutul acestei acțiuni culturale, vineri, 6 septembrie, începând cu ora 18.00, în prezența excelenței sale ambasadorul Republicii Slovace din România, Karol Mistric, se va organiza și recepția cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Slovace. 

Festivalul „Zilele culturii slovace din Bihor” a devenit o tradiție, fiind organizat, an de an, de către Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, cu scopul promovării tradițiilor și obiceiurilor slovăcești. În localitatea bihoreană Valea Cerului, de exemplu, etnia slovacă este majoritară. În anul 2004, această frumoasă zonă a Bihorului a sărbătorit 150 de ani de la sosirea primilor slovaci pe aceste meleaguri. În trecut, acest ținut era acoperit cu păduri de ceri, de unde provine denumirea localității, precum și a ansamblului folcloric.