Atmosferă frumoasă ieri, la primul eveniment al Festivalului Baroc organizat de Departamentul de Muzică al Facultății de Arte. Muzica a fost gustată de cei prezenți, iar măiestria studenților de la Modă și Design Vestimentar i-a lăsat cu gura căscată pe privitori.

Oradea trăiește. După deschiderea teatrelor și a Filarmonicii, după miniconcertul susținut în balconul de pe Republicii, Departamentul de Muzică al Facultății de Arte a avut inspirația să organizeze un festival de muzică, exact ce lipsea pentru ca orădenii să simtă din nou gustul evenimentelor culturale chic și cu stil.

Festivitatea de deshidere „Happening Baroque” s-a desfășurat ieri, de la ora 10.00, și s-a ținut în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea din cauza amenințării ploii. Participanții au fost întâmpinați de instrumentiști îmbrăcați în costume inspirate de perioada Barocă, reflectată și în repertoriul ales.

Sub coordonarea lect. univ. dr. Valentina Ventel-Horhat, piesele au fost excelent interpretate, dovadă că la Departamentul de Muzică s-a lucrat serios și în perioada pandemiei (atunci când vine vorba de practică, de a cânta, nu există jumătăți de măsură: ai lucrat și se aude cum trebuie sau... nu ai lucrat).

Mai mult, atmosfera creată de muzica de epocă a fost frumos întregită de studenții de la Departamentul de Arte Vizuale - specializarea Modă și Design Vestimentar care, sub îndrumarea profesorilor as. univ. dr. Andrada Ciupeiu și lect. univ. dr. Amalia Judea, și-au demonstrat și ei priceperea. Sub ochii spectatorilor, două bucăți mari de material portocaliu și una verde s-au transformat în rochii inspirate din perioada Baroc. În zece minute, înarmate cu câte o foarfecă, câteva capsatoare de coli și panglici albe, plus multă pricepere, dăruire și talent, studentele au creat, de la zero, trei rochii de epocă adaptate perfect la dimensiunile colegelor lor.  

Spectacol de anvergură pe 26 mai

Tot ieri, de la ora 17.00, la biserica romano-catolică Sfântul Ladislau, din centrul Oradiei, a avut loc un recital vocal-instrumental. Au participat: Melinda Béres - vioară, Edit Horváth - pian, grupul Carmina Chromatico format din Valentina Dhembi - soprană, Andrada Ciupeiu - vioară, Ovidiu Iloc - lăută și Kiss Huba - viola da gamba. În program au fost lucrări de G. F. Handel, D. Scarlatti, G. Ph. Telemann, J. S. Bach, J. Dowland.

Astăzi, de la ora 16.00, cercetătorul științific conf. univ. dr. habil. Elena-Maria Șorban, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, va susține, online, conferința cu titlul „Tonalitățile, mijloace de expresie la Bach și Handel”.

În ultima zi de festival, pe 26 mai, de la ora 19.30, la Catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae, din piața Unirii, este programat un concert vocal-simfonic, dirijat de Carmen Rus și Vladimir Agachi, care îi va avea ca soliști pe Maria Duțu și Ancuța Pop-Măslină.

„Festivalul este rodul colaborării universității noastre cu Academia Națională de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca, ai cărei studenți și profesori vor participa, împreună cu noi, cei de la Universitatea din Oradea”, susține lect. univ. dr. Ariadna Zenaida Mircescu, care, împreună cu conf. univ. dr. Oana Spătar, coordonează festivalul. Intrarea la toate evenimentele este liberă!