Desant de politicieni la deschiderea anului școlar în Campusul pentru învățământ dual din Oradea. Ministrul Educației, Ligia Deca, a venit la eveniment alături de președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, ambii lăudând autoritățile locale, companiile, dar și părinții care au ales să își dea copiii „să învețe o meserie”.

Evenimentul a avut loc marți, 10 septembrie, în sala sporturilor din noul campus, de la ora 11.00, și a început cu un ceremonial religios. S-a bucurat de prezența ministrului Educației – Ligia Deca, a președintelui Senatului României – Nicolae Ciucă, a președintelui Consiliului Național al Rectorilor – Sorin Cîmpeanu, a prefectului de Bihor – Marcel Dragoș, a președintelui Consiliului Județean Bihor – Ilie Bolojan, vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor – Mircea Mălan, a primarului Oradiei – Florin Birta, rectorului Universității din Oradea – Constantin Bungău și șefului Inspectoratului Școlar Județean Bihor – Horea Abrudan.

Mircea Mălan a prezentat proiectul și dotările de care se vor bucura companiile și tinerii în noul campus și a mulțumit mediul de afaceri pentru implicare. „Copiii noștri își pot face un viitor aici, acasă. Este un proiect al întregii comunități pentru că suntem cu toții implicați, atât autorități publice cât și companiile”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean.

Șeful Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan, a prezentat modul în care se vor desfășura orele în noul complex.

O surpriză a fost invitarea la microfon a Luminiței Popa de la una din firmele din Parcul Industrial din Oradea, care a declarat: „credem că deschiderea acestui campus este un lucru excepțional. Era și timpul, și sperăm ca acest model să se extindă în toată țara. În ceea ce privește elevii, nu avem încă de unde alege și sperăm ca în viitor să ajungem în situația în care să putem alege, iar campusul să devină sursă importantă de angajați pentru afacerile noastre. Trebuie să redevenim mândri că suntem profesioniști. Copiii să-și aducă aminte că această investiție este pentru ei, pentru viitorul lor”.

 

Am crezut în renașterea învățământului dual profesional

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că investiția din Oradea este primul campus pentru învățământ dual din România care își deschide porțile.

„A fost și primul contract semnat din cele 29 din România. Un proiect impresionant în care 20 de milioane de euro au venit din fonduri europene, dar încă 10 au fost adăugate de autoritatea publică locală și partenerii din consorțiu, ceea ce este o dovadă clară a atașamentului mediului de afaceri orădean pentru învățământul tehnologic dual de calitate. Ceea ce se întâmplă aici este un exemplu de bună practică pentru toate cele 29 de consorții duale care sunt în realizare. Dezvoltarea învățământului dual a fost o prioritate a mandatului meu. Împreună am făcut câțiva pași importanți. Am majorat cu 250 de milioane de euro bugetul inițial pentru aceste campusuri. Acum avem aproape 600 de milioane de euro dedicate acestei priorități. Am majorat cuantumul bursei tehnologice la 300 de lei pe lună. Am mai făcut un lucru esențial pe care mi l-au cerut angajatorii. Ca acei elevi de peste 16 ani aflați în formare duală să poată lucra cu contracte cu timp parțial, iar munca lor să fie considerată practică în învățământul dual. În acest fel copiii pot să-și continue formare și să aibă venituri pentru ei și familiile lor. Am implementat ceea ce părea un vis în urmă cu câțiva ani: ruta duală completă.  Orice elev care merge pe rută duală poate merge în învățământul universitar până la doctorat. Nu ne mai dorim ca învățământul de acest fel să fie considerat de unii, pe nedrept, cenușăreasa sistemului”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.

Fostul premier Nicolae Ciucă a spus că nu a venit la Oradea pentru a i se mulțumi, ci pentru a mulțumi autorităților locale pentru acest proiect. „Nu reușeam acest proiect dacă nu credeam în această colaborare pe orizontală a autorităților locale și pe verticală operatorilor economici plus sprijinul Ministerului Educației și a celorlalte instituții guvernamentale, pornind de la oportunitățile oferite de disponibilitatea fondurilor europene și contribuția fondurilor de la bugetul de stat. Am crezut foarte mult în renașterea învățământului dual profesional. Este pentru întâia oară când copiii au ales ca primă opțiune această formă de învățământ. Avem nevoie de valoare adăugată, iar ea se poate realiza doar pentru o forță de muncă mai bine calificată. Ce s-a întâmplat la Oradea este un model de urmat”, a spus Nicolae Ciucă.