Filarmonica de Stat Oradea a pregătit, pentru această seară, de la ora 19.00, un program special dedicat Zilei Internaționale a Femeii. Solistul invitat este flautistul Matei Ioachimescu, numit în anul 2013 „Ambasador al integrării” de către Ministerul de Externe al Austriei. Conducerea muzicală a concertului îi aparţine dirijorului permanent al Filarmonicii, maestrul Romeo Rîmbu.

„Cu mare bucurie vă anunț că, pentru a treia sau a patra oară, în acest an, toate biletele au fost vândute, cu câteva zile înainte de concert. Acest lucru se datorează, cu siguranță, și prezenței maestrului Ioachimescu care, în urmă, cu aproximativ o săptămână, a fost prezent la Oradea, cu proiectul „La Vida Loca”, și cu care, inclusiv la ora actuală, este în turneu prin țară. L-a întrerupt, pentru a fi prezent în concertul nostru”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, miercuri, în cadrul conferinței de presă.

Solistul invitat, flautistul Matei Ioachimescu, a fost numit în anul 2013 „Ambasador al integrării” de către Ministerul de Externe al Austriei, pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, fiind unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. A început studiul flautului, la București, cu profesorul Vasile Ganțolea. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, unde a studiat cu renumita profesoară Barbara Gisler, și s-a perfecționat cu celebrii profesori Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle și Renate Armin Greiss. Ca solist, prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinătate. Matei Ioachimescu cântă pe un instrument de aur al producătorului japonez Muramatsu, cu un cap special creat pentru el de către Atelierele Tomasi din Viena.

„E o bucurie, ca întotdeauna, să revin la Oradea. De această dată, e o bucurie și mai mare, pentru că e pentru prima oară când o filarmonică din țară îmi cere să cânt acest concert de Mozart. De obicei, sunt invitat să nu cânt Mozart, pentru că flautiștii au, în general, un repertoriu relativ restrâns, și mai toți cântă acest concert de Mozart. Prin urmare, iată, la Oradea, pentru prima oară, Concertul nr. 1 pentru flaut şi orchestră. E un program frumos. Ne bucură faptul că este atât de bine primit și dorit”, a spus Matei Ioachimescu.

Dirijorul Romeo Rîmbu a făcut trecerea la uvertura „Don Giovanni”, care va deschide programul din această seară, arătând că atmosfera uverturii este identică cu cea a operei, marcând caracterul dârz şi, totodată, tragic al personajului principal, Don Giovanni.

Programul va continua cu Concertul nr. 1 pentru flaut şi orchestră în Sol major, K. 313. Într-o scrisoare, care datează din februarie 1778, Mozart menţionează că a primit comandă de la flautistul amator olandez Ferdinand De Jean să-i compună două concerte instrumentale.

În cea de-a doua parte a concertului, vor putea fi audiate fragmente din lucrări celebre de Gioachino Rossini, Giacomo Puccini, Piotr Ilici Ceaikovski, Franz von Suppé și Amilcare Ponchielli.

„În partea a doua, lucrurile sunt, deja, mult mai clare, iar tributul pe care îl aducem frumuseții feminine este cât se poate de clar exprimat, și nu doar la nivel de simbol, ci și faptul că, dintre lucrările care au un nume feminim, le-am ales pe cele mai frumoase. Așadar, va fi o cascadă de bijuterii muzicale, foarte diversă, care, am speranța, că va face plăcere și va încânta publicul”, a conchis maestrul Rîmbu.