Premierul ungar Viktor Orban a anunţat miercuri că va fi organizat un referendum în problema protecţiei copiilor, ca răspuns la presiunile Uniunii Europene de a modifica recentele amendamente aduse legislaţiei privind educaţia şi protecţia minorilor, relatează Reuters.

 

„În ultimele săptămâni, Bruxellesul a atacat Ungaria în legătură cu legea sa privind protecţia copiilor. Legile Ungariei nu permit propaganda sexuală în grădiniţe, şcoli, la televizor şi în reclame", spune premierul ungar într-un mesaj video postat pe Facebook.

Ungaria a adoptat la 15 iunie o lege care interzice „'reprezentarea sau promovarea'' în rândul minorilor a homosexualităţii sau a schimbării de sex, legea intrată în vigoare la începutul lui iulie fiind calificată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept o „ruşine" şi descrisă drept „un atac la adresa democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale", într-o rezoluţie a Parlamentului European. La 15 iulie, Comisia Europeană a anunţat că a declanşat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu această lege.

„(Cei de la Bruxelles) regretă că la noi nu este posibil ceea ce se practică deja în Europa de vest, unde activiştii LGBTQ merg în grădiniţe şi şcoli şi fac educaţie sexuală", afirmă Orban în mesajul de miercuri, subliniind că „în joc este viitorul copiilor noştri", iar „când presiunea asupra ţării este atât de puternică, doar voinţa comună a poporului o poate proteja".

Prin urmare, notează premierul ungar, guvernul a decis să iniţieze un referendum, la care ungurii sunt chemaţi să spună, între altele, dacă susţin organizarea de „ore de orientare sexuală" în învăţământul public fără acordul părinţilor, promovarea şi disponibilitatea tratamentelor de schimbare de sex pentru copiii minori şi „prezentarea nerestricţionată de conţinut media sexual către minori ce influenţează dezvoltarea acestora".

Viktor Orban îşi îndeamnă conaţionalii să „spună nu împreună" la aceste întrebări, adăugând că „acum cinci ani, când Bruxellesul a vrut să forţeze imigranţii în Ungaria, un referendum şi o voinţă comună l-au oprit".

Ungurii au respins introducerea de cote de migranţi la un referendum convocat în 2016, la care totuşi cota de participare a fost sub 50%, prea scăzută pentru a fi validat.