Oficiali americani au confirmat duminică lansarea unei rachete asupra unor membri ai filialei afgane a grupului Stat Islamic, IS-K.

 

Statele Unite au executat duminică la Kabul o lovitură „defensivă” cu dronă asupra unui vehicul încărcat cu explozibili, pentru a elimina „o ameninţare iminentă” a Statului Islamic - Khorasan (IS-K) împotriva aeroportului, a anunţat Pentagonul.

Oficialii americani au declarat că operațiunea, care a implicat o rachetă lansată de la o dronă, a vizat un atacator sinucigaș într-un vehicul care urmărea să efectueze un atac pe aeroportul din Kabul.

„Forţele americane au desfăşurat astăzi (duminică – n.r.) o lovitură aeriană defensivă” cu dronă, lansată din afara Afganistanului, „asupra unui vehicul la Kabul, eliminând o ameninţare iminentă a IS-K împotriva aeroportului internaţional” Hamid Karzai, a precizat Bill Urban, un purtător de cuvânt al Comandamentului central.

„Suntem siguri că am atins ţinta”, a adăugat el.

„Verificăm eventualitatea existenţei unor victime civile”, a mai declarat el, precizând că „nu avem niciun indiciu în acest sens până acum”.

„Explozii puternice secundare provenite de la vehicul au arătat prezenţa unei cantităţi importante de explozibili”, a adăugat Bill Urban.

„Rămânem vigilenţi în faţa unor noi ameninţări potenţiale”, a mai spus el.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că atacul aerian american a vizat un suspect care călătorea într-o mașină, potrivit Associated Press. Informațiile vin după rapoartele care anunțau explozia unei rachete în apropierea aeroportului, dar nu este clar dacă cele două incidente sunt conectate.
Organizația IS-K și-a asumat recentele atacuri cu bombă care au avut loc în apropierea aeroportului din Kabul, care ar fi ucis până la 170 de persoane, inclusiv 13 soldați americani. În ultimele două săptămâni, estimările indică că peste 100.000 de persoane au fost evacuate, termenul stabilit de SUA pentru ca forțele sale să părăsească Afganistanul urmând să expire marți.IS-K, orgaanizație originară din provincia islamică Khorasan, este cel mai violent dintre toate grupurile jihadiste din Afganistan.Preşedintele SUA, Joseph Biden, a condamnat vehement, joi seară, atentatele produse în zona aeroportului din Kabul şi a avertizat că armata americană îi va depista pe teroriştii care le-au comis.