Europenii, comparativ cu locuitorii din alte regiuni ale lumii, consideră mai importantă reducerea imigraţiei, arată un sondaj internaţional de opinie publică dat publicităţii miercuri, informează dpa.

 

În timp ce numai 12% dintre respondenţii la nivel mondial au inclus reducerea imigraţiei printre cele trei cele mai importante probleme asupra cărora ar trebui să se concentreze guvernele din ţările lor, în Europa această problemă a fost menţionată pe primele trei locuri de 19% dintre respondenţi.

Aceste cifre se regăsesc într-un studiu publicat miercuri la Copenhaga de Alianţa Democraţiilor, o organizaţie pentru democraţie înfiinţată de fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Cele mai mari cifre dintre cele 53 de ţări analizate sunt în Austria, cu 34% dintre respondenţi care au inclus problema imigraţiei în topul celor trei cele mai importante, urmată de Germania cu 31%, Olanda cu 30%, Franţa cu 28% şi Suedia cu 27%.

Pe primul loc printre ţările non-UE se află în acest sondaj Chile, cu 26% dintre respondenţi care acordă o importanţă mare reducerii imigraţiei.

Însă, pe plan global, respondenţii consideră mai important ca guvernele ţărilor lor să se concentreze mai mult pe reducerea sărăciei, lupta împotriva corupţiei, precum şi pe promovarea creşterii economice, îmbunătăţirea sistemului medical şi al educaţiei.În Europa, predomină preocuparea pentru sistemul de sănătate şi reducerea sărăciei. În Germania, respondenţii îşi îndeamnă frecvent guvernul federal să se concentreze pe reducerea sărăciei şi sistemul de educaţie, dar şi pe lupta împotriva schimbărilor climatice şi, potrivit sondajului, pe reducerea imigraţiei.

Doar în Danemarca şi în Elveţia mai mulţi respondenţi au acordat mai multă importanţă decât în Germania luptei pentru apărarea mediului.

Organizaţia lui Anders Fogh Rasmussen găzduieşte din nou Summitul Democraţiei de la Copenhaga, un eveniment de două zile ce începe luni. Acesta se va concentra pe conflicte şi starea democraţiei din întreaga lume.

În perioada premergătoare acestei conferinţe internaţionale, Alianţa Democraţiilor a publicat un Indice de Percepţie a Democraţiei, susţinând că acesta este cel mai mare sondaj la nivel mondial asupra modului în care este percepută democraţia. Pentru acest sondaj, institutul pentru cercetarea pieţei Latana a intervievat aproape 54.000 de persoane din 53 de ţări unde locuiesc trei sferturi din populaţia de pe glob.