Un politolog german care conducea un grup de reflecţie este suspectat că ar fi întreprins activităţi de spionaj între 2010 şi 2019 în favoarea serviciilor de informaţii chineze, a anunţat marţi Parchetul federal german, informează AFP.

Politologul suspectat, Klaus L., arestat luni şi care ar putea fi plasat în arest provizoriu, ar fi furnizat serviciilor chineze, în schimbul unor „onorarii", informaţii "obţinute în principal datorită numeroaselor sale contacte politice la nivel înalt", stabilite în cadrul think-tank-ului pe care îl conduce din 2001, precizează Parchetul federal într-un comunicat. El este vizat de un mandat de arestare eliberat pe 21 iunie de tribunalul regional din Munchen.

Profesorul, care a reuşit să dea grupului său de reflecţie o „importanţă internaţională" datorită „reputaţiei sale ştiinţifice şi reţelelor pe care le-a format vreme de mai mulţi ani", ar fi fost recrutat de serviciile chineze în timpul unui turneu de conferinţe în iunie 2010, la Shanghai.

„Membri ai unui serviciu de informaţii chinez l-au contactat pe suspect pentru a-l incita la cooperare", relatează Parchetul federal însărcinat cu dosarele de spionaj internaţional. „În timpul perioadei care a urmat, până în noiembrie 2019, suspectul a furnizat cu regularitate informaţii serviciului chinez, înainte sau după vizite de stat sau conferinţe internaţionale, precum şi asupra unor probleme de actualitate", a detaliat Parchetul federal, cu sediul în Karlsruhe.

Klaus L. „le-a obţinut (informaţiile) în principal datorită numeroaselor sale contacte politice de nivel înalt, prin intermediul institutului" pe care îl conducea. „În schimb, suspectul a fost finanţat pentru a se duce la reuniuni cu ofiţeri de informaţii chinezi" şi „a primit onorarii".

Germania s-a confruntat recent cu un alt caz de spionaj, care a implicat de această dată Rusia. Justiţia germană a anunţat pe 21 iunie arestarea pe teritoriul său a unui om de afaceri rus ce lucra la o universitate germană şi care este suspectat de spionaj în favoarea Moscovei.