Eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna împotriva infecției Covid-19 a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, potrivit datelor publicate de autoritățile sanitare din SUA.

Datele provin dintr-un studiu realizat pe mii de angajați ai centrelor de sănătate și spitale din șase state, scrie bfmtv.com.

Participanții au fost testați săptămânal atât pentru infecțiile simptomatice, cât și pentru cele asimptomatice. Aproape toți lucrătorii medicali vaccinați au primit serurile de la Pfizer sau Moderna.

Între decembrie 2020 și aprilie 2021, eficacitatea vaccinurilor în prevenirea infecției a fost de 91%, potrivit datelor publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică a țării. Dar, în săptămânile în care varianta Delta a devenit dominantă, a devenit responsabilă pentru mai mult de 50% din cazuri, iar eficiența a scăzut la 66%. Autorii studiului avertizează însă că acest declin nu poate fi cauzat doar de varianta Delta, ci și de o eficiență care se erodează în timp.

„În timp ce aceste date intermediare sugerează o reducere moderată a eficacității vaccinurilor Covid-19 în prevenirea infecției, faptul că reducerea infecțiilor rămâne la două treimi subliniază importanța și beneficiile vaccinării”, scriu autorii.

Datele din studiu nu fac diferența între eficacitatea vaccinului Moderna și cea a serului Pfizer, însă Corinne Le Goff, director comercial al laboratoarelor Moderna, a vorbit despre o scădere față de varianta Delta diferită între cele două vaccinuri: la 76% pentru Moderna și 54% pentru Pfizer

Potrivit Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19, varianta SARS-CoV-2 Delta este extrem de transmisibilă și a devenit varianta predominantă în Los Angeles în perioada mai-iulie 2021.

În această perioadă, cazurile și spitalizările cauzate de virusul SARS-CoV-2 au crescut substanțial, în special în rândul persoanelor nevaccinate.

Datele de la sfârșitul lunii iulie arată că de 5 ori mai multe persoane au fost infectate decât persoanele nevaccinate și de 29 de ori mai multe persoane nevaccinate au fost spitalizate comparativ cu cele vaccinate.

Acoperirea vaccinală în SUA, în momentul colectării și evaluării datelor din studiul din Los Angeles, la sfârșitul lunii iulie, a fost de aproximativ 50%. Mediafax