Poliţiştii bihoreni de investigare a criminalităţii economice au efectuat, ieri, şapte percheziţii la sediile unor societăţi comerciale şi locuinţele a trei persoane bănuite că au prejudiciat bugetul de stat cu peste 750.000 euro, prin evaziune fiscală. Vizate de descinderile anchetatorilor au fost o firmă care comercializează legume şi fructe şi punctele de lucru ale acesteia, dar şi o agenţie de publicitate. La finalul descinderilor, două persoane au fost reţinute.

Peste 30 de poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au efectuat, ieri, şapte percheziţii la sediile sociale ale unor societăţi comerciale şi locuinţele a trei persoane din Oradea şi Bihor, bănuite de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală. Acţiunea poliţiştilor de investigare a criminalităţii economice a vizat documentarea şi probarea activităţii infracţionale a trei societăţi comerciale din Oradea, ai căror reprezentanţi sunt bănuiţi că ar fi creat circuite financiare fictive, de natură să asigure sustragerea de la plata TVA aferentă comercializării pe piaţa internă a unor produse alimentare achiziţionate din spaţiul intracomunitar. "În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii îi bănuiesc pe doi bărbaţi de 43 şi 44 de ani şi pe o femeie de 48 de ani, toţi din municipiul Oradea, că, în perioada 2010 - 2013, prin intermediul a trei societăţi comerciale orădene, ar fi creat circuite financiare fictive de natură să asigure sustragerea de la plata TVA aferentă comercializării pe piaţa internă a unor  produse agroalimentare achiziţionate din spaţiul intracomunitar. Astfel, cei trei sunt bănuiţi că, în calitate de reprezentanţi ai celor trei societăţi comerciale cu sediul în municipiul Oradea, ar fi achiziţionat legume şi fructe din ţări intracomunitare, care ulterior ar fi fost comercializate "la negru" în România, la preţuri care să asigure competitivitatea pe piaţă.

Cei trei sunt bănuiţi că, în acelaşi timp, ar fi declarat organelor fiscale operaţiuni fictive de vânzare a respectivelor mărfuri către diverse firme tip "fantomă" din Ungaria", a precizat Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat, până în prezent, la peste 767.000 euro, urmând a fi luate măsuri asiguratorii în vederea recuperării integrale a acestuia. În urma percheziţiilor efectuate ieri, poliţiştii au ridicat documente contabile ale firmelor implicate, agende, ştampile ale unor societăţi comerciale, o tabletă şi trei carduri bancare. La finalizarea percheziţiilor, şase persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor pentru audieri, iar cei doi bărbaţi de 43 şi 44 de ani au fost reţinuţi pentru 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv, urmând ca azi să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Poliţiştii au mai anunţat că, în acest caz,  continuă cercetările sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.