Cazul de corupţie în care este implicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, depăşeşte graniţele României. Procurorii anticorupţie au insistat pentru arestarea liderului UDMR Bihor deoarece reprezentanţi ai statului ungar ar exercita presiuni asupra martorilor din dosar.

Kiss va afla azi dacă va ajunge sau nu în arest preventiv, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au amânat ieri să ia o decizie în privinţa contestaţiei depusă de DNA, pe de o parte, şi de Kiss, de cealaltă parte. Alexandru Kiss a solicitat instanţei revocarea controlului judiciar în timp ce DNA a cerut, din nou, arestarea preventivă pentru 30 de zile, argumentând că politicianul este un pericol pentru ordinea publică şi depunând, în instanţă, dovezi care arată, în opinia procurorilor, încercarea de a influenţa martorii din dosar prin reprezentanţi ai autorităţilor statului maghiar.

Alexandru Kiss şi omul de afaceri Beniamin Rus au fost reţinuţi de DNA pentru fapte de corupţie, fiind prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii de la Tribunalul Bihor au decis cercetarea celor doi sub control judiciar, măsură care i-a nemulţumit atât pe procurorii DNA cât şi pe Kiss. Contestaţiile depuse au fost judecate, ieri, la Curtea de Apel Oradea. De menţionat faptul că procurorii anticorupţie au atacat doar hotărârea care îl priveşte pe Alexandru Kiss, nu şi măsura luată împotriva patronului Selina.

 

Presiuni pe martorii din Ungaria

Ieri, în sala de judecată, reprezentantul DNA a argumentat că se impune luarea unei măsuri privative de libertate faţă de vicepreşedintele CJ Bihor, aducând ca dovadă în acest sens o declaraţie a unui inculpat din dosar care susţine că s-a încercat influenţarea sa.

"Există date concrete că inculpatul Kiss Alexandru a încercat şi încearcă în prezent, prin intermediul altor persoane să influenţeze poziţia procesuală a co-inculpatului Bojtor Laszlo, în sensul de a-l îndemna pe acesta să ascundă adevărul. Astfel, cu puţin timp înainte de momentul punerii în acţiune a mişcării penale, potrivit declaraţiei inculpatului Bojtor, în timp ce se afla pe teritoriul Ungariei, acesta a fost contactat de către reprezentanţi ai autorităţilor statului maghiar care i-au cerut să nu dea declaraţii împotriva inculpatului Kiss şi să-i înştiinţeze cu urmărirea acestuia de către organele româneşti. Menţionăm că această împrejurare nu a putut fi utilizată cu ocazia propunerii de arestare preventivă, din considerente ce ţin de gestionarea corespunzătoare a situaţiei create", a susţinut, ieri, în faţa instanţei, procurorul DNA.

                  

"Nu vă prezentaţi la audierile DNA din România"

Potrivit unei declaraţii date în faţa procurorilor anticorupţie, Bojtor Vilmos Laszlo, unul dintre inculpaţii din acest dosar, le-a relatat anchetatorilor că, în luna aprilie a acestui an, la câteva zile după ce fusese chemat la sediul DNA Oradea pentru audieri, a fost contactat telefonic de o persoană necunoscută, care a insistat să se întâlnească. Conform declaraţiilor lui Bojtor, a acceptat să se întâlnească cu cel care îl contactase în Budapesta, într-o staţie de alimentare cu carburant. Bărbatul care a venit la întâlnire s-a legitimat ca fiind din cadrul siguranţei naţionale maghiare, şi i-a transmis următorul mesaj: "Îl ştiu pe domnul Kiss Alexandru şi vă rog să nu vă prezentaţi la audierile DNA din România. Acestea vor trebui făcute în Ungaria cu ajutorul nostru". Crearea în rândul martorilor a unei stări de temere şi nesiguranţă prin încercarea lui Kiss de a-i influenţa a fost unul dintre motivele pentru care vicepreşedintele CJ Bihor, au arătat procurorii DNA, trebuie să fie privat de libertate. În plus, referitor la timpul lung scurs dintre comiterea presupuselor fapte de corupţie şi reţinerea lui Alexandru Kiss, DNA a arătat că denunţurile privind spăgile pe care vicepreşedintele CJ şi Alexandru Mudura le-ar fi primit de la firma care livra cărbune către CET au fost făcute anul trecut, punerea în mişcare a acţiunii penale având loc în luna mai a acestui an. Având în vedere amploarea activităţii infracţionale şi complexitatea mecanismelor financiare puse la punct de inculpaţii din acest caz, organele de anchetă au necesitat timp şi eforturi deosebite pentru probarea lor. DNA a cerut din nou arestarea preventivă pentru 30 de zile, Kiss fiind considerat un pericol social şi, aşa cum a susţinut acuzarea, "a comis toate faptele de corupţie pe care le putea săvârşi un funcţionar public".

 

Kiss pledează nevinovat

Alexandru Kiss şi-a susţinut şi ieri nevinovăţia, solicitând, la rândul său, să fie cercetat în stare de libertate. La ieşirea din sala de judecată, Kiss a declarat: "Am susţinut întotdeauna şi mai susţin încă odată că nu mă simt vinovat de nimic. Niciodată n-am făcut niciun prejudiciu pentru nimeni şi nici nu am această intenţie", a precizat Kiss. Întrebat de jurnaliştii prezenţi ce părere are despre declaraţia prezentată de procurorii DNA prin care Bojtor susţine că s-a încercat influenţare sa, vicepreşedintele CJ Bihor a precizat: "Eu cred că asta nu crede nici cel care a spus aşa ceva".

Avocatul lui Kiss, Răzvan Doseanu a completat: "E o hârtie a unui inculpat din dosar, pe care eu cred că în cinci minute am şi dovedit că e mincinoasă. Dumnealui susţine că după ce ar fi dobândit calitatea de inculpat ar fi fost contactat în Ungaria însă spune, în acel înscris, că asta s-a întâmplat în aprilie, ori chiar din actele dosarului rezultă că dumnealui a dobândit calitatea de inculpat doar în luna mai. Eu nu cred în ceea ce s-a susţinut acolo. Cert este că s-a amânat pronunţarea pe mâine (azi-n.r.), nu e un dosar uşor, am contestat şi noi măsura. Şi acuzarea s-a răzgândit în două zile. Dacă acum câteva zile cerea şi arestarea domnului Kiss şi a domnului Rus considerând că sunt periculoşi, iată că în două zile s-au răzgândit, considerând, dintr-o dată, că doar unul este periculos, poate se râzgândesc şi în ceea ce îl priveşte pe domnul Kiss". Avocatul a adăugat încă odată că clientul său îşi susţine nevinovăţia.

"În continuare poziţia este de nevinovăţie. Nu văd de ce, cum 12-13 ani de zile dosarul şi-a urmat cursul firesc fără nicio problemă, domnul Kiss n-a fugit nicăieri, n-a influenţat pe nimeni şi vreau să fac o precizare vizavi de acea hârtie. Acel individ nu face nicio referire că s-ar fi încercat vreo influenţare din partea domnului Kiss. Niciun moment nu susţine acest lucru. Susţine că o persoană l-ar fi contactat, dar nu că ar fi trimisă de Kiss, nu ca fiind mesagerul domnului Kiss. E o mare diferenţă", a mai declarat, ieri, avocatul Răzvan Doseanu.