Potrivit Biroului european de statistică - Eurostat, România figurează într-o nedorită ierarhie a ţărilor cu cele mai mari rate de accidente mortale din Uniunea Europeană, iar accidentele rutiere pe DN1 au ajuns să se producă cu o frecvenţă care îi depăşeşte pe poliţişti. Numai pe tronsonul din judeţul Bihor al Drumului Naţional 1 s-au înregistrat, anul acesta, 36 de accidente rutiere soldate cu nouă morţi, şapte răniţi grav şi 35 răniţi uşor.

 

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, numărul accidentelor grave a scăzut cu 284 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, al răniţilor grav a scăzut cu 130, al persoanelor decedate a crescut cu unul, iar al răniţilor uşor din accidente grave a scăzut cu 126, în timp ce numărul accidentelor uşoare a scăzut cu 154, iar al răniţilor uşor din accidente uşoare cu 135. Deşi statisticile consemnează uşoare scăderi, rezultatul este acelaşi: România rămâne printre ţările cu cele mai multe accidente mortale înregistrate. Drumul Naţional 1 este în topul arterelor în ceea ce priveşte numărul de accidentele rutiere grave. Numai în judeţul Bihor, de la începutul anului 2009 până în prezent, s-au produs, doar pe DN1, 36 de accidente rutiere, 14 dintre ele fiind grave şi 22 uşoare. În urma acestora, nouă persoane şi-au pierdut viaţa, şapte au fost rănite grave, iar 35 - uşor. Spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul accidentelor scade, însă cel al decedaţilor rămâne la fel. Astfel, în 2008, pe tronsonul din Bihor al DN1 s-au înregistrat 42 de accidente (16 grave şi 26 uşoare), soldate cu nouă morţi şi 11 răniţi grav. Cel mai recent incident s-a produs în data de 17 august, în Oşorhei, când un şofer a lovit mortal un pieton şi a fugit de la locul faptei. Vinovatul nu a fost încă identificat de poliţişti. O analiză asupra riscului rutier în România realizată de Inspectoratul General al Poliţiei Române a furnizat următoarele concluzii: cele mai sigure drumuri sunt autostrăzile, care, deşi atrag cele mai mari valori de trafic, generează doar 0,5% din totalul accidentelor; aproximativ 29% din accidente se produc pe drumurile naţionale; riscul rutier pe drumurile naţionale este acelaşi atât în localităţi, cât şi în afara acestora; aproximativ 56% din decesele înregistrate se petrec pe drumurile naţionale, având aceeaşi distribuţie în localitate şi în afara ei; pe 10 drumuri naţionale are loc aproximativ jumătate din numărul deceselor, cu peste 40% din accidente şi răniţi; DN1 este cea mai criminogenă arteră, urmat de DN2 şi DN7.

 

Principalele cauze ale accidentelor rutiere produse pe DN 1 sunt: viteza neadaptată la condiţiile de drum şi trafic, depăşirea neregulamentară, traversare neregulamentară, rularea pe contrasens, oboseala la volan sau neacordarea de prioritate pietonilor. Sectoarele periculoase de pe DN 1 în judeţul Bihor sunt: Auşeu, Tinăud, Aleşd, Aleşd - Lugaş, Săbolciu şi Oşorhei.