Peste nouă sute de sancţiuni au fost aplicate, doar în luna aprilie a acestui an, de către Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU, în urma controalelor desfăşurate în judeţ. Fie că au fost la agenţi economici, instituţii sau lăcaşuri de cult, specialiştii au depistat o serie de nereguli, cum ar fi lipsa stingătoarelor, utilizarea necorespunzătoare a surselor de încălzire, instalaţii electrice defecte etc.

În cursul lunii aprilie, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" a desfăşurat 232 acţiuni de control la localităţi, operatori economici şi instituţii din întreg judeţul. De asemenea, în scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, premergător Sărbătorii de Paşte, personalul Inspecţiei de Prevenire a efectuat controale la lăcaşurile de cult din judeţ, iar la sfârşitul lunii aprilie, aceste acţiuni au vizat zonele de campare şi unităţile de turism şi de agrement din localităţi în care se preconiza afluenţă mare de public cu ocazia Zilei de 1 Mai (Oradea, Băile Felix, Băile 1 Mai, Şuncuiuş, Bratca, Sârbi, Săcueni, Marghita, Padiş, Stâna de Vale, Budureasa, Finiş, Cetariu, Lunca).

Pe timpul desfăşurării acestor activităţi au fost depistate 1426 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 564 au fost înlăturate pe timpul controalelor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat un număr total de 914 sancţiuni, cuprinzând 756 avertismente şi 158 amenzi, în cuantum de 140.500 lei.

Principalele deficienţe au constat în: lipsa mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare), nerespectarea distanţei faţă de păduri, neamenajarea locului pentru utilizarea focului deschis în spaţii deschise, neasigurarea funcţionării optime a mijloacelor tehnice de intervenţie (hidranţi interiori şi exteriori), executarea lucrărilor de modernizare fără solicitarea avizului de securitate de incendiu, neasigurarea marcării complete a tuturor căilor de acces şi evacuare cu indicatoare de securitate, mijloace de încălzire exploatate cu deficienţe, instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, deficienţe de ordin organizatoric la nivelul serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă etc.

Cu ocazia controalelor, s-au organizat şi desfăşurat 171 de exerciţii în caz de incendiu şi nouă exerciţii de alarmare publică, respectiv 295 de instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la localităţi, operatori economici şi instituţii.

Totodată, în luna aprilie, personalul Inspecţiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" a desfăşurat la nivelul judeţului acţiuni de informare preventivă aferente campaniilor "RISC. Siguranţa nu este un joc de noroc!" şi "Nu tremur la cutremur", în cadrul cărora cetăţenii au fost familiarizaţi cu regulile de comportare menite a le proteja viaţa în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.