Incredibil, dar adevărat. Peste noapte, utilajele firmei Drumuri Bihor controlată de grupul Selina au invadat uliţele satelor Poienii de Sus şi Jos, din comuna Bunteşti, şi s-au apucat să le pregătească în vederea asfaltării. O faptă lăudabilă, atâta tot că Primăria Bunteşti nu a solicitat o astfel de intervenţie. Mai mult, anunţul de licitaţie privind execuţia acestor lucrări abia a fost postat pe SEAP, iar deschiderea ofertelor va avea loc abia în 28 septembrie.

Setea după banii publici determină firmele de construcţii să recurgă la cele mai disperate metode pentru a forţa mâna autorităţilor locale. Firmele omului de afaceri Beniamin Rus, care în scurt timp a reuşit să câştige de partea sa întreaga conducere a PNL Bihor, sunt din nou protagonistele unei întâmplări care aminteşte de Vestul Sălbatic. Peste noapte, utilajele firmei Drumuri Bihor au invadat uliţele satelor Poienii de Sus şi Jos, din comuna Bunteşti, şi s-au apucat să le pregătească în vederea asfaltării. O faptă lăudabilă, atâta tot că Primăria Bunteşti nu a solicitat o astfel de intervenţie. Mai mult, anunţul de licitaţie privind execuţia acestor lucrări abia a fost postat pe SEAP, iar deschiderea ofertelor va avea loc abia în 28 septembrie.

Firmele omului de afaceri Beniamin Rus, în mai puţin de un an de la instalarea liberalilor la conducerea judeţului, au reuşit să-şi asigure pe următorii ani venituri substanţiale de la bugetul de stat. Au câştigat lucrările de renovare a sediului Muzeului Ţării Crişurilor, au câştigat toate lucrările de întreţinere de străzi şi amenajare parcări şi alei din Oradea, toate lucrările de introducere a reţelelor de apă din municipiu, toate acestea venind în continuarea contractelor de milioane de lei pe drumurile judeţene, drumul de centură, dar şi alte lucrări. Chiar dacă calitatea multor lucrări executate de către angajaţii Selina şi Drumuri Bihor stă sub semnul îndoielii, conducerea liberală prea închide ochii la toate neregulile. Aşa se explică de ce, joia trecută, muncitorii Drumuri Bihor şi-au permis să intre pe străzile din satele Poienii de Sus şi Jos, aparţinând comunei Bunteşti, şi s-au apucat să le pregătească în vederea asfaltării. "Joi eu am fost la Oradea. Am fost sunat de la Primărie că două utilaje s-au apucat să niveleze uliţele din satele Poieni. Mi s-a părut curios acest lucru, în condiţiile în care, în aceeaşi zi, a apărut pe SEAP anunţul de licitaţie privind modernizarea de drumuri comunale şi străzi în Poienii de Sus, urmând ca deschiderea ofertelor să aibă loc în 28 septembrie. Vineri am ieşit pe teren şi am văzut două utilaje, un autogreder şi un cilindru compactor, pe acesta din urmă scria 'Drumuri Bihor'. Am sesizat Inspectoratul Judeţean în Construcţii şi am cerut oamenilor să oprească lucrările. Este un lucru ilegal. Cum să vii să încep să lucrezi, când nu ai câştigat licitaţia?!", a declarat primarul comunei Bunteşti, Sorin Degău. Acesta a mai declarat că, în cursul serii de vineri, conducerea PNL Bihor a convocat o şedinţă în Poienii de Sus, unde sătenii au fost informaţi că primarul ar fi oprit lucrările. Contactat telefonic, Ovidiu Bugner, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bihor, a confirmat executarea unor lucrări de pregătire. "A fost o intenţie de asfaltare. Se pare că firma care lucra la un pod a crezut că are lucrare în continuare. A făcut muncă patrotică. Eu nu pot să intervin decât dacă s-ar fi asfaltat", ne-a precizat Ovidiu Bugner.

Chiar dacă, potrivit anunţului de licitaţie, valoarea estimată a lucrărilor în Poienii de Sus nu depăşeşte 1,6 milioane lei, firmele lui Beniamin Rus par însetate de bani publici. Din păcate, calitatea necorespunzătoare a lucrărilor executate este semnalată tot mai des. În plus, apare un alt aspect. În vreme ce în vistieria firmelor lui Rus intră sute de milioane de lei, angajaţii sunt nevoiţi să organizeze proteste spontane pentru a-şi primi salariile...