Avocatul Crișanei - Credite contractate de către persoane juridice - Facilități legale acordate (I)
Prin articolele de până acum, am avut în vedere condiţiile impuse de către legiuitor şi procedura de amânare a plăţii ratelor bancare, strict pentru persoanele fizice, însă actul normativ, mai precis Norma de punere în aplicare a OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori reglementează şi procedura aplicabilă persoanelor juridice.
Astfel, condiţiile de eligibilitate a creditelor bancare sunt reglementate de articolul 15 aliniatul 3 din cadrul Normei, unde se stabileşte faptul că, pentru a beneficia de suspendarea plăţii ratelor bancare, trebuie îndeplinite următoarele condiţii: au fost acordate până la data intrării în vigoare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, respectiv 30 martie 2020 inclusiv; data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei de intrare în vigoare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, respectiv 30 martie 2020 inclusiv; nu le-a fost declarată scadenţa anticipată până la data de 30 martie 2020 inclusiv; nu înregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020 inclusiv, sau debitorii au efectuat plata obligaţiilor restante până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată în condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020.
Pe lângă condiţiile care trebuie a fi îndeplinite de produsul bancar oferit, legislaţia reglementează şi condiţii care trebuie îndeplinite de către persoane debitorilor, acestea se regăsesc în cadrul articolului 16 aliniatul 3 din cadrul Normei, unde se evidentiază următoarele condiţii: să deţină certificatul de situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri sau certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se constată diminuarea veniturilor sau a încasărilor sale cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie şi februarie 2020 ori activitatea lor a fost întreruptă parţial sau total ca efect al deciziilor emise de autorităţile publice competente pe perioada stării de urgenţă decretate, cu următoarele urmări: restrângerea pieţei de desfacere, restrângerea numărului de angajaţi, diminuarea numărului de furnizori ș.a.
De asemenea, societatea comercială care solicită facilitatea bancară trebuie să nu se afle în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informaţiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Facilitatea care va fi acodată de către instituţia bancară vizează suspendarea obligaţiei de plată a ratelor de principal, dobânzi şi comisioane, pe perioada cuprinsă între 1 şi 9 luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.