Ovidiu Galea, eroare în cazul afaceristului Gheorghe Mudura - Judecată prin telefon
Florica Roman şi Denisa Daniela Vidican, în prezent ambele judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, Ovidiu Galea şi Raluca Beatrix Cuc de la Tribunalul Bihor, alături de avocata Mariana Dorina Mihoc, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA după ce, spun anchetatorii, au scăpat de închisoare un beiuşan condamnat definitiv pentru tentativă de viol. Cazul a fost deja făcut public de DNA, Consiliul Superior al Magistraturii hotărând luni, suspendarea din funcţii a celor patru magistraţi. În cazul magistratului Ovidiu Galea, procurorii aduc acum noi acuzaţii, potrivit cărora magistratul a folosit un act fals pentru a motiva o sentinţă penală.
"Într-un context separat, inculpatul Galea Ovidiu, judecător în cadrul Tribunalului Bihor, a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului într-un act juridic intitulat Încheierea din Camera de consiliu din data de 13.01.2014, în condițiile în care şedinţa de judecată nu s-a desfăşurat. În plus, judecătorul Galea Ovidiu i-a dat dispoziţie unei grefiere să introducă respectivul act juridic fals în sistemul informatic ECRIS al Tribunalului Bihor. Acel act fals a fost folosit de același judecător pentru a motiva o Sentinţă penală", se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de DNA.
Deduceri cu erori
Procurorii DNA arată în comunicatul de presă transmis ieri, că, în 27 februarie 2006, au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpaţi, pentru săvârşirea unor infracţiuni economice. La finalizarea cercetării judecătoreşti, unul dintre ei a fost condamnat la 7 ani închisoare cu executare, fiind arestat la data de 25.04.2013 şi depus în Penitenciarul Oradea la data de 29.04.2013. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre afaceristul Gheorghe Mudura, patronul grupului de firme Master. La scurt timp, Mudura a solicitat instanţei de judecată deducerea, din pedeapsa pe care o avea de executat, a perioadelor cât a fost reţinut şi arestat preventiv în două cauze penale, respectiv de la 10.08.1999 până la 23.12.1999 şi de la 10.01.2006 până la 17.01.2006.
"Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Bihor, sistemul ECRIS desemnându-l pe judecătorul Galea Ovidiu să soluţioneze cauza. La data de 17 decembrie 2013, judecătorul Galea Ovidiu a admis contestaţia la executare şi a dispus deducerea, din pedeapsa aplicată condamnatului, „perioada executată de la data de 10.08.1999 la 23.12.1999.", fără să se pronunţe cu privire la perioada 10.01.2006 -17.01.2006", se arată în comunicatul DNA. La începutul acestui an, în 10 ianuarie, judecătorul delegat din cadrul Biroului Executări penale al Tribunalului Bihor, a sesizat omisiunea comisă de Galea şi a solicitat Secţiei penale a Tribunalului Bihor clarificări.
"Pentru a acredita ideea că a fost doar o simplă eroare materială, iar nu eroare de judecată din partea sa, judecătorul Galea Ovidiu a întocmit un act intitulat Încheierea din Camera de consiliu din data de 13 ianuarie 2014, adăugând la perioada dedusă 10.08.1999-23.12.1999, perioada 10.01.2006 - 17.01.2006", mai arată procurorii. Numai că, spun anchetatorii, în data de 13 ianuarie 2014, când judecătorul Ovidiu Galea ar fi ţinut şi prezidat şedinţa de judecată din Cameră de consiliu, acesta nu s-a aflat la serviciu, fiind plecat la Bucureşti.
"Prin urmare, actul intitulat Încheierea din Camera de consiliu atestă împrejurări necorespunzătoare adevărului, fiind un act fals. În plus, judecătorul Galea Ovidiu i-a dat dispoziţie prin telefon unei grefiere să introducă actul în sistemul informatic ECRIS al Tribunalului Bihor", precizează procurorii. În baza acestei încheieri, Galea a respins sesizarea Biroului Executări penale din cadrul Tribunalului Bihor privind lămurirea de dispozitiv.
"Magistrații Tribunalului Bihor nu au ținut seama de document, întrucât la data respectivă acesta nu s-a aflat la serviciu, încheierea fiind emisă în fals, astfel că au emis mandatul de executare făcând abstracție de această încheiere de ședință, după care au promovat o nouă contestație la executare, care a fost admisă la 3 martie 2014, hotărâre rămasă definitivă. Aşadar, din cauza faptei de fals a judecătorului Galea Ovidiu, s-a recurs la iniţierea, de către Biroul de Executări Penale, a unei noi proceduri judiciare menită a remedia situația condamnatului", mai arată comunicatul DNA.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.