Alpinistul scoţian Rick Allen a decedat weekendul trecut în timpul unei ascensiuni pe K2, care ocupă locul al doilea în topul celor mai înalte vârfuri muntoase de pe Terra (8.611 metri), situat în Pakistan.

Renumitul alpinist în vârstă de 68 de ani a fost surprins de o avalanşă în timp ce încerca să deschidă o nouă rută pe versantul sud-estic al K2 alături de alţi doi alpinişti, care au scăpat nevătămaţi.

„După consultări cu familia şi cu prietenii, legendarul alpinist va fi înmormântat în această dimineaţă (luni) la baza impunătorului K2'', a anunţat pe Facebook Karakorum Expeditions, agenţia de voiaj pakistaneză însărcinată cu logistica expediţiei.

Moartea alpinistului a fost confirmată de un ONG pentru care Rick Allen încerca să strângă fonduri. „Rick a murit făcând ceea ce-i plăcea cel mai mult şi şi-a trăit viaţa asumându-şi curajul convingerilor sale'', au scris pe Twitter reprezentanţii Partners Relief & Development.

În 2018, Rick Allen a fost dat dispărut şi considerat decedat după ce s-a rătăcit în timp ce cobora pe Broad Peak (8.047 metri), situat în apropierea K2, în nordul Pakistanului. În cele din urmă, rucsacul alpinistului a fost reperat, iar acesta a putut fi salvat.

Decesul alpinistului scoţian survine la mai puţin de o săptămână după cel al sud-coreeanului Kim Hong-bin, care s-a prăbuşit într-o crevasă pe Broad Peak la câteva ore după ce devenise primul alpinist invalid care a escaladat toţi cei 14 munţi cu altitudini de peste 8.000 de metri de pe Terra.

Cel puţin şase alpinişti au decedat în această iarnă pe masivele muntoase din Pakistan, dintre care cinci pe K2, unde condiţiile în acest sezon sunt de cele mai multe ori nefavorabile, cu vânturi care pot atinge viteze de 200 de kilometri pe oră şi temperaturi care scad uneori până la -60 de grade Celsius.

În ianuarie, zece alpinişti nepalezi au făcut senzaţie după ce au reuşit prima ascensiune a vârfului K2 în sezonul de iarnă.