O tânără din Bistrița poate fi considerată „cea mai norocoasă din țară”, după ce a adunat nu mai puțin de 80.000 de trifoi cu patru, cinci și chiar nouă foi. Ea visează să intre în Cartea Recordurilor cu impresionanta colecție pe care o strânge de 30 ani.

 

Încă de mică, Andreea Reman a avut o pasiune ieșită din tiparele clasice: căuta trifoi cu patru foi oriunde ajungea. Pasiunea pentru inedita plantă i-a insuflat-o bunica, care purta tot timpul la pălărie „norocul” - un trifoi cu patru foi.

„În copilăria mea, bunica mergea la muncile campului, ca tot omul de la țară și avea mereu în clop, seara când se întorcea, câte un trifoi cu patru foi. Întodeauna întrebam «buni, de unde ai trifoiul cu patru foi?». Normal, răspunsul veșnic era: «pe toate șanțurile sunt trifoi cu patru foi, dar nu-i caută nimeni». Din ambiție m-am așezat pe șanț, în fața porții și am căutat trifoi cu patru foi și am căutat până am găsit. De atunci nu m-am oprit din căutat și în doresc foarte mult să dobor recordul modial cu colecția mea. Este un record foarte mare și o să fie greu de doborât, dar speranța moare ultima și poate cândva voi reuși să îl dobor”, a povestit Andreea Reman.

De profesie hidrolog la Apele Române, Andreea Reman a reușit la cei 36 de ani ai săi să adune o colecție impresionantă de trifoi cu patru foi, mai ales că și meseria o obligă să iasă pe teren, în zone pline de apă și verdeață.

„Am aproximativ de 80.000 de trifoi. Mai am încă mult de aranjat în clasoare și nu sunt încă toți numărați, ca să spunem așa. Am foarte mulți trifoi și cu cinci, șase, șapte, opt și două bucăți cu nouă foi. Cei cu nouă foi sunt din România, pe unul l-am găsit chiar în Bistrița și pe unul la Nușeni, la casa bunicii mele”, a spus tânăra.

 

Norocei din toată lumea

 

În colecția Andreei se regăsesc trifoi din întreaga lume. Toți prietenii și întreaga familie o susțin în a-și realiza visul și a doborî recordul mondial care este de peste 116.000 de astfel de plante.

„Absolut toată lumea din familie mă susține și mă încurajează. Și copiii mei au învățat să caute trifoi cu patru foi, și soțul meu și părinții mei. Am o mătușă la Miercurea Ciuc și cum găsește un trifoi cu patru foi îl pune deoparte și un unchi la Arad care strânge toți trifoii cu patru foi pe care îi găsește când iese cu cățelul la plimbare. Este foarte entuziasmat de ideea mea de a doborî recordul și mă susține total. Am trifoi și din România, dar și de pe alte meleaguri de pe unde am umbat eu, și am primit și de pe unde nu am ajuns. Am primit de pe continentul american câteva bucăți de care sunt foarte mândră, normal, am din țările Europei și am câteva bucăți de pe continentul african, de lângă Cairo”, a afirmat Andreea.

„Norocul”, trifoiul cu patru foi, face parte din viața tinerei, indiferent dacă vrea sau nu acest lucru. Până și pe rochia de mireasă și-a făcut loc „norocul”.

„Trifoiul cu patru foi a fost prezent în viața mea dintotdeauna, dar după ce m-am apucat efectiv să îi colecționez, să îi păstrez și să-i număr am realizat că peste tot sunt trifoi cu patru foi în viața mea: sunt pe draperie, pe perdea, pe fața de masă, pe haine, în cercei, medalioane, peste tot există, doar că nu-i băgam în seamă. Inclusiv pe rochia mea de mireasa a fost un trifoi cu patru foi, fără să cer acest lucru la comandă când am făcut rochia. Croitoreasa a pus pe o bretea o floricică - a zis ea, dar nu era o floricică, era un trifoi cu patru foi”, a mai povestit bistriţeanca.

De colecția Andreei au auzit și alți pasionați de trifoi cu patru foi, așa că de-a lungul anilor a avut parte și de experiențe ciudate: „M-au contactat oamenii care mi-au cerut să le vând câteva «noroace» și m-am simțit ciudat să mă despart de câțiva dintre trifoi, dar am făcut-o pentru că domnul mi-a spus că are nevoie de câțiva trifoi pentru a le face amintiri invitaților de la botezul copilului și atunci i-am dat. Dar dacă va mai fi cazul, o să mă gândesc de două ori dacă îi dau sau nu. Toți trifoii mei îmi sunt dragi. Am avut recent și o solicitare de a-i închiria și am închiriat o parte dintre ei pentru o reclamă”.

Pentru cei care vor să-i calce pe urme, Andreea a dezvăluit și un secret: unde se găsesc trifoi cu patru foi: „Trifoii nu sunt doar în lanurile de trifoi plantate sau cultivate, la trifoi le plac, după cum am văzut eu, zonele aglomerate, le plac zonele unde se joacă copii, pe cărări, acolo unde este spațiu verde folosit, acolo apar cei mai mulți trifoi cu patru flori”.