Gala Globurilor de Aur 2018, care a avut loc duminică seară, la Los Angeles, a celebrat lupta împotriva abuzurilor sexuale la Hollywood şi nu numai, după valul de şoc provocat de „scandalul Weinstein”, premiile fiind atribuite unor producţii TV şi filme ce au prezentat personaje feminine puternice.

Drama „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, de Martin McDonagh, conduce în topul premiilor dedicate cinematografiei, cu patru Globuri de Aur, în timp ce serialul HBO „Big Little Lies” a dominat categoriile dedicate televiziunii, cu patru trofee din şase nominalizări. Nu în ultimul rând, vedeta TV Oprah Winfrey a primit premiul Globul de Aur pentru întreaga carieră (Cecil B. DeMille Award). „Să ne spunem propriul adevăr este cea mai puternică unealtă pe care o avem. Mă simt în mod particular mândră şi inspirată de toate femeile care s-au simţit suficient de puternice să vorbească şi să îşi împărtăşească poveştile personale”, a declarat Winfrey în timpul galei. „De prea mult timp, femeile nu erau auzite sau crezute dacă îndrăzneau să spună adevărul în faţa puterii acestor bărbaţi. Dar s-a terminat cu ei! S-a terminat cu ei”, a mai spus Winfrey, stârnind ovaţii, dar şi lacrimi în rândul actriţelor care au participat la gala organizată la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles, de Asociația presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association). La gala Globurilor de Aur de duminică seară, Seth Meyers, gazda evenimentului, a vorbit despre abuzurile sexuale de la Hollywood în discursul său de început. „Bună seara, doamne și domni care ați mai rămas”, a spus Meyers, în fața unei săli pline de staruri, referindu-se la lista în creștere de bărbați de la Hollywood care au fost acuzați de abuzuri sexuale în ultimele luni. „Suntem în 2018, marijuana este în sfârșit permisă, iar hărțuirea sexuală în sfârșit nu mai este (permisă - n.r.) - va fi un an bun”, a mai spus acesta, continuând „A fost anul marilor mici minciuni și al evadării și, de asemenea, a fost anul serialului TV „Big Little Lies” („marile mici minciuni” - n.r.) și al filmului „Get Out” („evadează”, n.r.). Este o nouă eră și pot spune că au trecut mulți ani de când un bărbat alb era atât de nervos la Hollywood”.

Marii câştigători

Duminică seară, lungmetrajul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, de Martin McDonagh, despre o mamă care cere să se facă dreptate (cu ajutorul a trei panouri publicitare) şi denunţă inerţia poliţiei în ceea ce priveşte ancheta asupra asasinării fiicei sale, a primit premiul pentru cel mai bun film-dramă şi alte trei Globuri de Aur. Astfel, Frances McDormand a primit premiul pentru cel mai bun rol principal feminin într-un film-dramă, Martin McDonagh, pe cel pentru cel mai bun scenariu, iar Sam Rockwell, pe cel pentru cel mai bun rol secundar masculin. „Lady Bird”, o poveste dulce-amară despre o adolescentă tulburată, regizată de Greta Gerwig - omisă de la nominalizările pentru Globul de Aur pentru cel mai bun regizor -, a primit premiul pentru cel mai bun film comedie/ musical, iar protagonista producţiei, Saoirse Ronan, a primit trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal în aceeaşi categorie. În categoriile dedicate televiziunii, „Big Little Lies” a triumfat, primind Globurile de Aur pentru cea mai bună miniserie, cea mai bună actriţă în rol principal (Nicole Kidman, în rolul unei femei bătute), cel mai bun rol secundar masculin (Alexander Skarsgard, în rolul soţului violent al acesteia) şi cel mai bun rol secundar feminin (Laura Dern, ca mamă a unei fetiţe abuzate în clasă). De asemenea, „The Handmaid's Tale”, care descrie o lume apocaliptică, în care America este condusă de o sectă fundamentalistă, unde femeile fertile sunt sclave, a primit premiul pentru cel mai bun serial-dramă, iar protagonista Elisabeth Moss a primit premiul pentru cea mai bună actriță în aceeași categorie.

Oprah Winfrey, femeia cea mai puternică din industria filmului american, a subliniat că este prima doamnă de culoare care a primit premiul Cecil B. DeMille. Sidney Poitier, a fost primul afroamerican care a primit acelaşi trofeu, în 1982. Filmul fantastic despre o femeie mută solitară și un monstru reptilian „The Shape of Water”, al mexicanului Guillermo del Toro, a plecat acasă cu premiile pentru cel mai bun regizor și cea mai bună coloană sonoră (Alexandre Desplat). În ceea ce priveşte actorii, fără a constitui o surpriză, Gary Oldman a primit Globul de Aur pentru rolul din „Darkest Hour”, iar James Franco a fost premiat pentru rolul din comedia „The Disaster Artist”.

Drama despre terorism „In the Fade”, a cineastului german de origine turcă Fatih Akin, o coproducţie germano-franceză, a primit premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.