Un mormânt monumental împodobit cu un basorelief ce prezintă două figuri umane, realizat aproape în mărime naturală şi despre care se crede că ar reprezenta un tânăr cuplu căsătorit, a fost dezgropat în timpul săpăturilor arheologice efectuate în oraşul antic Pompeii din sudul Italiei, informează DPA.

 

Universitatea din Valencia a anunţat marţi că basorelieful funerar a fost găsit în timpul unei săpături care a început în iulie 2024 ca parte a proiectului de cercetare „Investigarea Arheologiei Morţii în Pompeii".

Zona, investigată începând din iulie 2024, situată la est de Porta Sarno, corespunde unei porţiuni excavate în anii 1990 pentru construirea reţelei feroviare regionale Circumvesuviana. La momentul respectiv, fuseseră identificate peste 50 de morminte de incinerare şi un monument funerar cu o arcadă.

Potrivit arheologilor, accesoriile sculptate ale soţiei „o pot identifica ca fiind o preoteasă a lui Ceres", în timp ce soţul, care măsura 175 de centimetri în înălţime, părea a fi un "cetăţean roman care se distinge prin purtarea unei togi".

„Calitatea sculpturilor şi caracteristicile lor arhaice sugerează o dată din timpul Republicii, o descoperire rară în sudul Italiei", au declarat arheologii într-un articol publicat în E-Journal of the Pompeii excavations.

„Această investigaţie este o ocazie preţioasă de a extinde activităţile de căutare şi apreciere în zona din afara zidurilor oraşului antic Pompeii", a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul german al acestui sit arheologic.

Pompeii, situat la poalele vulcanului Vezuviu, a fost acoperit de cenuşă, noroi şi lavă în anul 79 d.Hr. după mai multe erupţii vulcanice. Oraşul antic a fost redescoperit în secolul al XVIII-lea, iar situl de excavare este în prezent una dintre cele mai populare atracţii turistice din Italia.

Rămăşiţele conservate ale morţilor şi ale distrugerilor din Pompeii oferă şi astăzi o perspectivă unică asupra vieţii oamenilor din acea vreme.