Agenda politică
Două referendumuri într-o zi
Deputatul Ioan Cupşa a declarat că în maximum două săptămâni va fi aprobat referendumul pentru modificarea art. 48 alin. 1 din Constituţia României pentru definirea familiei ca fiind întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Cupşa consideră că acest referendum ar trebui organizat în aceeaşi zi cu referendumul privind lupta anticorupţie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.
Liberalul Ioan Cupşa a declarat că PNL susţine demersul iniţiat de Coaliţia pentru Familie prin care se doreşte modificarea art. 48 din Constituţie. De asemenea, el a menţionat că, la insistenţele PNL, PSD a fost de acord ca, săptămâna viitoare, să intre în dezbatere iniţiativa semnată de 3,2 milioane de români. Până atunci, trebuie modificat regulamentul celor două Camere ale Parlamentului, astfel încât iniţiativa să aibă cadrul legal adecvat pentru a putea fi discutată. „Anticipez că nu vor fi niciun fel de probleme la raportul comisiei juridice. Se pare că există o majoritate confortabilă pentru realizarea acestui demers. Dacă săptămâna viitoare sau peste încă o săptămână vom reuşi să trecem propunerea privind referendumul de modificare a Constituţiei prin Senat şi Camera Deputaţilor, acesta va urma controlul de legalitale, după care, în 30 de zile, acesta ar urma să aibă loc. Preşedintele poate convoca referendumul prin decret, nu este ţinut de un termen, îl poate ţine când doreşte”, a afirmat Cupşa. Deputatul liberal consideră însă că referendumul privind revizuirea Constituţiei, care este obligatoriu, ar trebui să se desfăşoare concomitent cu cel iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis. „Cele două referendumuri se vor potenţa reciproc, ceea ce este un lucru bun. Cetăţenii români vor fi cu adevărat consultaţi, iar prezenţa lor în număr mare va legitima oricare dintre deciziile luate ca umare a votului”, a declarat Ioan Cupşa, adăugând că astfel s-ar reduce şi costurile cu organizarea acestora. El a amintit că referendumul din 2009 iniţiat de Traian Băsescu a costat 20 milioane euro.
Bani pentru bisericile de lemn
Senatorul Cornel Popa a adresat o întrebare ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, în legătură cu restaurarea monumentelor de categorie B, în special bisericile de lemn, în condiţiile în care Ministerului Culturii i s-au alocat cu 51% mai mulți bani decât în 2016.
„Ministerul Culturii și Identității Naționale are anul acesta alocată suma de 766,1 milioane de lei, cu 51% mai mult decât în anul 2016. Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor istorice pe care îl derulează INP are alocată suma de 28.000 de lei. Însă experienţa ultimilor ani ne-a demonstrat faptul că în lista monumentelor restaurate nu intră niciodată monumente de categoria B, care se distrug şi dispar. În această categorie intră bisericile de lemn, mărturia clară a unei tradiții îndelungate în România şi a istoriei locului, dar care riscă să devină chiar ele istorie”, susţine senatorul Cornel Popa. Potrivit acestuia, în județul Bihor există 96 de biserici de lemn, care au nevoie de conservare. „Pentru a reuși să conservăm cât mai multe dintre aceste monumente, vă propun înființarea unui program similar celui derulat în prezent, strict pentru monumentele de categorie B, care să beneficieze de un buget repartizat în mod echitabil pe județe, vizându-se reabilitarea celor mai afectate. Aveţi în vedere, aşadar, şi restaurarea monumentelor din categoria B?”, a menţionat senatorul liberal.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.