Şedinţă solemnă la Iaşi

Senatorul Cornel Popa a depus din partea PNL un memorandum prin care se solicită ca, în perioada 26-27 martie, să se organizeze o şedinţă solemnă a Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova, la Iaşi, pentru a marca data în care actul Unirii a fost votat de Sfatul Ţării, în 1918.

„Prin prezenta, vă supun atenției organizarea unei Sesiuni Solemne a Camerei Deputaților şi Senatului României, împreună cu Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 26-27 martie 2018, la Iași, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri, în contextul aniversării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. După 100 de ani, românii din stânga şi dreapta Prutului au nevoie de ambele clase politice, de la București şi de la Chișinău, să-şi dea mâna în anul centenarului Marii Uniri şi să arate continuitatea destinului comun al aceluiași popor în cadrul Uniunii Europene”, se menţionează în document adresat preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Totodată, Cornel Popa a precizat că „actul Unirii votat de Sfatul Ţării la 27 martie / 9 aprilie 1918 a pus piatra de temelie la înfăptuirea statului unitar român, prin realizarea unirii primei provincii istorice românești, Basarabia, cu ţara mamă, România”.

 

Legea privind combaterea ambroziei, adoptată

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care vizează combaterea ambrozie, potrivit căruia cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea și răspândirea acestei plante vor fi amendați cu sume de până la 20.000 de lei.

„Anticipăm că adoptarea acestei legi va duce la reducerea patologiei alergologice din cauza polenului plantei ambrozia, la creşterea capacităţii de muncă a populaţiei active, la scăderea costurilor cu decontarea concediilor medicale şi la îmbunătăţirea aspectului terenurilor virane necultivate”, a menţionat deputatul Florica Cherecheş, iniţiatoare a acestui proiect de lege. Parlamentarul bihorean a precizat că legea are în primul rând o componentă de prevenție, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății şi al Agriculturii fiind obligate să desfăşoare anual campanii de informare, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acestei plante. „Legea prevede că proprietarii sau deţinătorii de terenuri vor desfăşura periodic lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice în scopul distrugerii buruienii şi prevenirii răspândirii acesteia. Cei care nu îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris care va conține un termen de conformare, care, dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune. Amenzile sunt de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice şi de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice”, a afirmat Florica Cherecheş, adăugând că verificarea, constatarea şi sesizarea nerespectării de către deţinătorii de teren a dispoziţiilor legale se va face de către o comisie mixta formată din specialişti de la Garda de Mediu, direcţiile agricole, direcţiile de sănătate publică şi reprezentanți ai autorității publice locale. „Îmi exprim speranța ca ministerele avizate să elaboreze în cel mai scurt timp normele metodologice, astfel încât legea să fie pe deplin funcțională la debutul sezonului din această vară şi voi trimite şi eu câteva sugestii cu privire la conținutul normelor, bazate pe propunerile venite în ultima vreme de la specialişti. Sper, de asemenea, ca toți proprietarii de teren pe care creşte ambrozie să înțeleagă cât e de important să o stârpească, chiar dacă acest lucru presupune nişte costuri. Sănătatea lor şi a celor din jur merită acest efort”, mai menţionează deputatul liberal.