Marii datornici au capital de stat

Deputatul Gavrilă Ghilea a adresat o întrebare ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, cu privire la recuperarea datoriilor restante la bugetul asigurărilor sociale și bugetul asigurărilor de sănătate de la companiile de stat.

Demersul parlamentarului bihorean este justificat de soldul obligaţiilor de plată a CAS şi CASS neîncasate care, la finele lunii septembrie 2017, depăşea 18,4 miliarde lei, pe primele locuri în topul datornicilor figurând Compania Națională a Huilei SA (cu restanţe de 3.733.250.565 lei), Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA (941.917.919 lei), Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (431.329.663 lei), Societatea Națională a Cărbunelui SA (301.681.163 lei), Romaero SA (183.844.314 lei) etc. „Având în vedere că statul român, prin Ministerul Economiei, este acţionar unic sau majoritar la unele din aceste companii şi societăţi naţionale, vă rog să precizaţi, domnule ministru, ce măsuri aţi dispus pentru recuperarea datoriilor restante la bugetul asigurărilor sociale și bugetul asigurărilor de sănătate precum şi pentru transferul contribuţiilor curente, de la angajator la angajat, dar şi reţinerea şi virarea efectivă a acestora, conform modificările introduse în Codul Fiscal de OUG nr. 79/2017?”, menţionează Ghilea.

 

Unde sunt banii?

Senatorul Cornel Popa s-a adresat ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, cu privire la situaţia cadrelor didacctice, aceştia neputând să primească diferențele salariale cuvenite pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011 din cauză că banii nu sunt prevăzuţi în bugetul de stat.

Potrivit legii, diferenţele salariale cuvenite personalului didactic trebuie plătite eşalonat, pe o perioadă de cinci ani. „Ei bine, când instituțiile de învățământ au solicitat sumele aferente, pentru a putea plăti personalului didactic drepturile stabilite de judecători, răspunsul de la Ministerul Educației Naționale a fost că în Legea 2/2018 privind bugetul de stat pe anul 2018 nu sunt prevăzute fondurile necesare. Vă întreb, așadar, cum este posibil ca Ministerul Educației Naționale să nu fi prevăzut aceste sume stabilite prin hotărâri judecătorești în legea bugetului de stat pe anul 2018 și cum veți gestiona această situație delicată, pentru a vă asigura că fiecare cadru didactic își va primi, conform legii, drepturile salariale cuvenite?”, a întrebat senatorul liberal.

 

Indemnizaţii mai mari

Indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap sunt prea mici comparativ cu nevoile acestora, consideră senatorul Cornel Popa, care i s-a adresat ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu.

Popa menţionează că indemnizația pentru persoanele cu hanicap a crescut la 450 lei de la 1 ianuarie 2018 și va ajunge la 500 lei începând cu 1 iulie 2018. Tot la 1 iulie 2018, toți pensionarii cu pensie sub 900 de lei vor beneficia de medicamente compensate 90%.

„Zilele trecute am primit o semnalare din teritoriu, de la o persoană de 75 de ani cu handicap grav – o pareză pe partea dreaptă, care are medicamente prescrise de doctor în valoare de peste 300 de lei, după ce se aplică compensarea. Este lesne de înţeles că toate aceste costuri depăşesc posibilităţile financiare ale pensionarului bolnav care mi-a semnalat problema sa reală, care se aşteaptă la o dovadă de preocupare şi respect din partea Guvernului. Cu atât mai mult cu cât indicatorul social de referință s-a mărit de la 1 ianuarie 2018 la 500 de lei. Așadar, vă întreb, nu considerați că pentru a asigura partea de justiție socială din numele ministerului pe care îl conduceți ar trebui să rearanjaţi priorităţile în alocarea banilor şi să daţi locul cuvenit în această listă persoanelor cu handicap?”, menţionează Cornel Popa.