Eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan, candidat pentru un nou mandat pe lista comună PSD-PNL, a declarat marţi, 21 mai, la Oradea, că judeţul Bihor este considerat un model de dezvoltare pentru România prin atragerea de fonduri europene.

 

Siegfried Mureşan, candidat pe locul 12 pe lista comună PSD-PNL pentru Parlamentul European, este economist, deputat european din 2014, membru al Grupului PPE. Începând din luna noiembrie 2019, deţine funcţia de vicepreşedinte al Partidului Popular European.

Aflat în campanie la Oradea, Siegfried Mureşan i-a felicitat pe Ilie Bolojan şi Mircea Mălan pentru rezultatele remarcabile obţinute de judeţul Bihor în ultimii patru ani. „Vedem cum dezvoltarea municipiului Oradea din anii anteriori s-a extins la nivelul întregului judeţ, care este astăzi un model de dezvoltare pentru toată România, este un model de atragere fonduri europene pentru toată România. Spun că este un model, căci scopul fondurilor europene nu este de a fi cheltuite, absorbite, ci finalitatea este să genereze dezvoltare. Uniunea Europeană are printre obiectivele sale ajutarea regiunilor, comunităţilor locale, să se dezvolte, cu fonduri europene al căror scop este să genereze locuri de muncă stabile, bine plătite, investiţii, dezvoltare economică. Şi acest lucru se întâmplă în judeţul Bihor”, a declarat eurodeputatul liberal.

El a afirmat că Partidul Popular European (PPE), din care face parte şi PNL, va câştiga alegerile din 9 iunie.

„Forţele extremiste, antieuropene, populiste vor rămâne minoritare în viitorul Parlament. Nu vor fi izolate, vor fi marginalizate, gălăgioase câteodată, nepoliticoase, cum au fost şi până acum, dar nu vor conta. Ei între ei, extremiştii antieuropeni nu se înţeleg. Votul dat la alegerile europarlamentare eventualelor partide antieuropene este un vot pierdut, pentru că acei europarlamentari nu pot obţine nimic pentru ţările lor, vor fi minoritari în PE. Pentru a obţine lucruri în PE trebuie să formezi majorităţi şi să vii cu soluţii care sunt bune pentru România, dar şi acceptabile pentru alte state”, a mai menţionat Mureşan.

Totodată, Siegfried Mureşan a declarat că de când România a început negocierile de aderare la UE în urmă cu 25 de ani, venitul mediu al românilor a crescut de nouă ori, iar după ajustări cu rata inflaţiei, venitul românilor astăzi, faţă de anul 2000, a crescut de patru ori.

El consideră că finalizarea autostrăzilor în România va reduce din costuri pentru investitori şi va lăsa mai mulţi bani pentru creşterea de salarii. Acesta a adăugat că UE alocă mai mult de o treime din bugetul său pentru cele mai puţin dezvoltate regiuni ale Uniunii, inclusiv din România, tocmai pentru a îmbunătăţi infrastructura, a genera investiţii şi locuri de muncă.

„Eu îmi doresc să fie salarii şi pensii cât mai mari. Dacă încercăm să mărim artificial salariile şi pensiile, riscăm ca investitorul să plece din România în alte ţări unde salariul şi costul forţei de muncă sunt mai mici, riscăm şomaj. Ce trebuie noi să facem este să ne asigurăm că munca în România valorează mai mult şi că investitorii au cheltuieli mai mici prin debirocratizare, prin digitizare, prin îmbunătăţirea infrastructurii. Dacă ei vor avea cheltuieli mai mici, vor avea mai mulţi bani pentru a putea creşte salariile. Dacă povara pe investitori rămâne mare prin fiscalitate mare, prin infrastructură proastă, prin birocraţie, ei vor avea cheltuieli mari”, a mai declarat Siegfried Mureşan.